Veletrh Svět knihy se neuskuteční ani na podzim, nechce brát tržby knihkupcům

Kultura Kultura
1. 4. 2020 16:35
Největší český knižní veletrh Svět knihy Praha se letos neuskuteční ani na podzim. Ve středu o tom informoval Svaz českých knihkupců a nakladatelů, který akci pořádá od roku 1995.
Svět knihy se tradičně koná na pražském Výstavišti.
Svět knihy se tradičně koná na pražském Výstavišti. | Foto: Lukáš Bíba

Organizátoři veletrh z tradičního květnového termínu nejprve přesunuli na říjen v reakci na nařízení vlády, jež se snaží zamezit šíření nového typu koronaviru. Momentálně je v Česku zakázané sdružování více osob na jednom místě. Veletrh vloni navštívilo 51 tisíc čtenářů.

Martin Vopěnka, spisovatel a ředitel nakladatelství Práh.
Martin Vopěnka, spisovatel a ředitel nakladatelství Práh. | Foto: Libor Fojtík

Nyní padl i avizovaný náhradní termín v říjnu. "Představenstvo situaci zvážilo se vší zodpovědností a usoudilo, že vývoj je příliš nejistý a ohrožení celé knižní branže příliš vážné, než aby bylo možné uspořádat úspěšný a důstojný veletrh," vysvětluje předseda svazu Martin Vopěnka, jinak také spisovatel a majitel nakladatelství Práh.

Podle něj nyní celý obor v důsledku uzavření knihkupectví bojuje o přežití.

"Bez výrazné a rychlé pomoci státu se zhroutí maloobchodní síť a následně to bude mít dominový efekt na distribuce i nakladatele. Projevuje se to už nyní, kdy se finanční toky v oboru prakticky zastavily," upozorňuje.

Předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů připomíná, že knižní trh, který v roce 2018 narostl o tři procenta na 8,3 miliardy korun, dlouhodobě přispívá do státního rozpočtu.

"Nyní však naléhavě potřebuje pomoc, aby se od příštího roku mohl stát opět aktivním přispěvatelem státního rozpočtu, ale hlavně také proto, že pestrá nabídka knih má dlouhodobý pozitivní vliv na vzdělanost, konkurenceschopnost a čtenářskou gramotnost," dodává Vopěnka.

Prodejní veletrh Svět knihy se podle něj ruší proto, že nyní nelze odhadnout, v jaké kondici budou potenciální vystavovatelé na podzim a jestli by výdaje spojené se svou prezentací chtěli nést. "Vedle toho chceme být solidární s knihkupci, kterým by veletrh vzal část tržeb v době, kdy se snad konečně začnou vzpamatovávat z útlumu. Budou potřebovat doslova každou korunu," zdůrazňuje Martin Vopěnka.

 

Právě se děje

Další zprávy