Švédové ocenili hongkongského vydavatele. Urazili jste naše zájmy, hrozí Čína

ČTK ČTK, AFP
17. 11. 2019 12:45
Švédsko odmítá kritiku čínského velvyslance za účast švédské ministryně kultury na udělení ceny za svobodu tisku hongkongskému vydavateli vězněnému v Číně. Přestože Peking pohrozil Stockholmu odvetou, ministryně Amanda Lindová se ceremonie zúčastnila a ocenění symbolicky předala, uvádí agentura AFP. Židle určená vyznamenanému zůstala prázdná.
Kuej Min-chaj při zřejmě vynuceném doznání v čínské televizi.
Kuej Min-chaj při zřejmě vynuceném doznání v čínské televizi. | Foto: archiv PEN klubu

"Čína je kategoricky proti udělení ceny kriminálníkovi, který si vymýšlí lži. Ještě důrazněji jsme proti přítomnosti vládních představitelů na ceremonii," reagoval čínský velvyslanec ve Stockholmu Kuej Cchung-jou.

Sdružení spisovatelů PEN klub podle něj mělo udělení ceny zrušit. Velvyslanec také řekl, že účast ministryně bude mít vážné dopady na spolupráci a že Peking "určitě bude nucen přijmout odvetná opatření".

"Někteří lidé ve Švédsku by neměli pocítit klid, když urazili cítění čínského lidu a zájmy Číny," varoval.

Cenu pojmenovanou po německém spisovali Kurtu Tucholském, který jako oponent hitlerovského režimu spáchal sebevraždu v roce 1935, získal od švédské pobočky PEN klubu Kuej Min-chaj, který má švédské občanství. Jeho hongkongské knihkupectví prodávalo knihy píšící otevřeně o čínských vůdcích.

"Je velmi vážné, když cizí stát říká jiné zemi, jak by její vláda měla jednat," prohlásila ministryně Lindová ještě před ceremoniálem. "Opakovaně jsme naprosto jasně čínským zástupcům vysvětlili naše stanovisko, že Kuej Min-chaj má být propuštěn na svobodu a že Švédsko zaručuje svobodu slova," řekla agentuře TT.

Švédský premiér Stefan Löfven prohlásil, že jeho země se nikdy neskloní před podobnými hrozbami. "Nikdy. Ve Švédsku máme svobodu slova, tečka," zdůraznil. "Uvidíme, jaké to může mít důsledky," řekl švédské televizi.

"Trochu nás to překvapilo. Nečekali jsme tak silnou reakci," řekl agentuře AP o čínských hrozbách předseda švédského PEN klubu Jesper Bengtsson. "Čínský velvyslanec se tu velmi aktivně snažil umlčet lidi, takže jde zřejmě o výsledek této strategie," dodal.

Čína ve Švédsku vede "rozsáhlou veřejnou diplomacii, jedinečnou uvnitř Evropské unie, ale je to poprvé, co vyhrožovali přímo švédské vládě", upozornil Björn Jerdén ze Švédského ústavu pro mezinárodní záležitosti.

Spor přichází v době, kdy jsou vztahy mezi Stockholmem a Pekingem napjaté. Čína drží Kueje ve vazbě kvůli podezření, že se dopustil prozrazení státních tajemství, a kritizuje Švédsko za to, že usiluje o jeho propuštění.

Policie Kueje zadržela loni ve vlaku ve východní Číně, kterým cestoval ve společnosti dvou švédských diplomatů do Pekingu.

Tucholského cena, spojená s částkou 150 tisíc švédských korun, což je v přepočtu asi 360 tisíc českých korun, je každoročně udělována spisovatelům či vydavatelům, kteří jsou perzekvováni, žijí v ohrožení či byli donuceni uprchnout z vlasti.

Kuej Min-chaj byl jedním z pěti hongkongských nakladatelů a knihkupců, kteří zmizeli na přelomu let 2015 a 2016 a později se objevili ve vazbě v pevninské Číně. Poté byl propuštěn. Jejich případy vyvolaly v Hongkongu obavy, že čínské úřady porušují právní nezávislost této bývalé britské kolonie, která se roku 1997 vrátila pod čínskou správu a má vysokou míru autonomie.

Kuej v Hongkongu vedl nakladatelství Mighty Current, které vydávalo knihy s kritickým a bulvárním obsahem o vedoucích představitelích čínské komunistické strany. S nakladatelstvím a s ním spojeným knihkupectvím Causeway Bay Books spolupracovali i další čtyři zmizelí lidé. Knihy prodávané v knihkupectví si často kupovali návštěvníci z pevninské Číny, kde jsou podobné tituly zakázané.

 

Právě se děje

Další zprávy