Stojí si za každým slovem. Ortenovu cenu získal básník Leitgeb

ČTK Kultura ČTK, Kultura
17. 5. 2021 19:37
Vítězem 34. ročníku Ceny Jiřího Ortena, která je udělována autorům do 30 let, se stal Šimon Leitgeb. Porotu jmenovanou Svazem českých knihkupců a nakladatelů zaujal svou druhou básnickou sbírkou, nazvanou Betonová pláž.
Šimon Leitgeb v Zrcadlové kapli pražského Klementina přebral Cenu Jiřího Ortena.
Šimon Leitgeb v Zrcadlové kapli pražského Klementina přebral Cenu Jiřího Ortena. | Foto: ČTK

Leitgebovy básnické miniatury vloni vydalo JT's nakladatelství. Porota ocenila autorovu přímočarou a nesentimentální dětskou optiku, z níž buduje konkrétní, uvěřitelný svět malého chlapce z okraje společnosti. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Národní knihovny v pražském Klementinu.

Vítěze vybrali literární teoretik Petr A. Bílek, kritik Petr Fischer, spisovatelka a překladatelka Pavla Horáková, redaktor Štěpán Kučera a literátka Božena Správcová. Porotě předsedal Bílek.

"Dalo by se říci, že Betonová pláž je minimalistická poema, třeba o svobodě a o končícím dětství. Nic se tu nelíčí a nepopisuje, spíš pojmenovává a prožívá. Za zvláštními, vlastně velmi přímými slovními spoji tušíme neblahé děje, kterým se běžným jazykem říká třeba sociální vyloučení, šikana, pobyt v děcáku. Dětský pohled lyrického hrdiny ale nepřipouští žádné fňukavé dospělé hodnocení. A prodírá se vší tou civilizační podivností bez ztráty životaschopnosti, čistoty a zářivosti," uvedla v laudatiu Správcová.

Autor na sbírce intenzivně pracoval dva a půl roku. "Rukopis se mnou projel Evropu, Ameriku i Asii a z postupně nasbírané přibližně stovky básní se do sbírky dostaly sotva tři desítky," říká Leitgeb.

"S přispěním redakce Jana Těsnohlídka si v Betonové pláži stojím za každým slovem. Myslím si, že básně fungují nejen samy za sebe, ale pracují i komplexně, jako dlouhý příběh, poema. Jsem rád, že se obálky ujal Jaromír 99, protože jeho práci mám moc rád," doplňuje.

Šimon Leitgeb se narodil roku 1996, publikoval ve většině českých literárních časopisů. Jeho básně byly přeloženy a vydány v Rakousku, na Ukrajině nebo v Rumunsku. Žije střídavě v zahraničí a Českých Budějovicích, kde organizuje literárně-hudební pořad Mezi náma a festival Literatura žije.

Pro Leitgebovu sbírku v knižní anketě Aktuálně.cz hlasoval spisovatel Jiří Hájíček. "Mikropříběhy načrtnuté střídmým stylem jsou při své lapidárnosti velmi silné a autor ve své druhé sbírce dále sází na minimalistický styl," napsal Hájíček o poemě, která z jednotlivých básní skládá individuální příběh dospívání a poznávání světa.

"Jednoduchost obrazů a scén jen načrtává kontury příběhu niterného i vnějšího, citlivého prožívání současného světa, je to pověstná špička ledovce, přičemž za slovy zůstává spousta prostoru pro vnímavého a otevřeného čtenáře," dodal Hájíček.

Oceněná kniha vzešla z 21 přihlášených titulů, z nichž porota poslala tři do užšího výběru. Kromě vítězné Betonové pláže to byl počin Gábiny Pokorné nazvaný V hlavě, přinášející zápisky mladé schizofreničky bez příkras, a románový debut Praskliny novinářky a scenáristky Kláry Vlasákové.

Cena Jiřího Ortena je udělována autorovi prozaického či básnického díla napsaného v českém jazyce, kterému v době vydání není více než 30 let. Prestižní ocenění vzniklo roku 1987, od roku 2009 jej organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů.

Mezi dosavadní laureáty patří Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Jaroslav Rudiš, Radek Malý, Petra Hůlová, Petra Soukupová, Marek Šindelka nebo Sára Vybíralová. Cena je spojena s prémií pro vítěze ve výši 50 tisíc korun, stejně jako vloni dostali zbylí dva nominovaní 10 tisíc korun.

České literární centrum věnuje vítězi Ortenovy ceny rezidenční pobyt v Evropě, zároveň všichni tři finalisté obdrželi jako dar překlad ukázek svých děl do angličtiny, francouzštiny a němčiny pro účely zahraniční propagace.

 

Právě se děje

Další zprávy