Stephen King: Náboženství je nebezpečné, ale v Boha věřím

Kultura Kultura
30. 10. 2014 8:40
Oblíbený spisovatel poskytl americkému časopisu Rolling Stone rozsáhlý rozhovor, v němž se hovořilo o víře, zlu i sériovém vrahovi.
Spisovatel Stephen King.
Spisovatel Stephen King. | Foto: Profimédia

Praha – Oblíbený prozaik Stephen King poskytl časopisu Rolling Stone nečekaně obsáhlý rozhovor, ve kterém se probírala i víra.

Interview vyšlo u příležitosti vydání autorova nového románu Revival, který se na amerických pultech objeví v listopadu. Hororová próza je Kingovým druhým románem vydaným letos a čtvrtou knihou za poslední dva roky. Hlavní postavou románu je metodistický kněz, který se zřekne své víry, poté co zažije hrozivou nehodu.

King v rozhovoru vzpomíná na to, že byl vychováván v metodistické víře, ale že už tehdy měl pochybnosti o organizovaném náboženství a po střední škole si byl svým názorem ještě jistější. „Je to velmi nebezpečný nástroj, který byl zneužit řadou lidí,“ říká k organizovanému náboženství King.

Dále v rozhovoru populární spisovatel říká: „Rozhodl jsem se věřit, že Bůh existuje, a proto mohu říct: Bože, já to sám nedokážu. Pomoz mi, abych se dnes už nenapil. Pomoz mi, abych si dnes nevzal drogu. A to u mě funguje dobře.“

V interview se také hovořilo o zlu, které autor zkoumal z mnoha pohledů. King přemýšlel, zda existuje nějaké vnější, nebo zda je ve světě síla, která nás chce zničit zevnitř, individuálně nebo kolektivně, nebo zda zlo pochází zevnitř a je součástí genetiky a prostředí.

Ve zlo autor podle svých slov věří a dle něj je v chování jedince, jako je například Ted Bundy, pevně zakódováno. K známému americkému sériovému vrahovi řekl: „Nemyslím si, že když se podíváme na jeho výchovu, tak si můžeme říct: Á, to je proto, že mu jeho máma dala na ptáka kolíček na prádlo, když mu byly čtyři. Zlo je uvnitř nás. Čím jsem starší, tím méně jsem přesvědčen o tom, že existuje nějaký druh vnějšího vlivu ďábla. Ten přichází z lidí. A pokud si nedokážeme přiznat problém, dříve nebo později sami sebe odděláme.“

 

Právě se děje

Další zprávy