Ilustrátoři Šrámek s Vlkovou byli vybráni na výstavu veletrhu dětských knih v Bologni

ČTK ČTK
27. 1. 2020 18:03
Jan Šrámek a Veronika Vlková se díky ilustracím pro knihu To je metro, čéče! dostali na výstavu, kterou organizuje Mezinárodní veletrh dětské knihy v Bologni. Mezi vybranými 76 osobnostmi jsou jako jediní Češi.
Ilustrace Jana Šrámka a Veroniky Vlkové ke knize To je metro, čéče!.
Ilustrace Jana Šrámka a Veroniky Vlkové ke knize To je metro, čéče!. | Foto: Paseka

Porota vybírala z 2574 výtvarníků ze 66 zemí, uvedlo v pondělí nakladatelství Paseka, které knihu čítající 168 stran vydalo. Spojuje encyklopedické údaje o pražském metru s příběhem malého chlapce a jeho dědečka.

Foto: Paseka

Letošní ročník boloňského festivalu se uskuteční mezi 30. březnem a 2. dubnem.

Knižní veletrh a festival v Bologni se pravidelně koná od roku 1963 a patří k nejsledovanějším událostem literárního světa. Jeho součástí je výstava ilustrace, která z Itálie putuje po celém světě.

Mezi prvními destinacemi letos budou Japonsko, Korea a Čína. Katalog výstavy je navíc celosvětově distribuován v anglické, čínské, italské, japonské a korejské verzi.

Kniha To je metro, čéče! mimo jiné ukazuje, jak vypadaly všechny soupravy metra, kolik kilometrů má která trasa, jak dlouhá jsou nástupiště, jakou rychlostí jezdí eskalátory nebo jak se čistí tunely.

Jan Šrámek obdivuje původní grafické zpracování informačního systému metra a dobový design stanic. "V rámci knihy jsem reflektoval nejen svoje zážitky a zkušenosti spojené s metrem, ale vůbec vztah k samotné Praze. Metro jsem vždycky chápal jako centrální nervový systém města," uvedl.

Ilustrace Jana Šrámka a Veroniky Vlkové.
Ilustrace Jana Šrámka a Veroniky Vlkové. | Foto: Paseka

Ilustrace v knize vznikaly kombinovaným způsobem. Šrámkovy vektorové kresby vytvářené v počítači se propojují s akvarely, které tvoří Veronika Vlková.

Stejným způsobem vznikly také jejich ilustrace v knize Pražské vize od Kláry Brůhové, kterou Paseka vydala předloni.

Jana Šrámka a Veroniku Vlkovou vybrala pětičlenná porota, v níž zasedl italský ilustrátor, malíř a autor komiksů Lorenzo Mattotti. Dalšími členy byli francouzská nakladatelka Valérie Cussaguetová, ředitel Akademie výtvarných umění v Bologni Enrico Fornaroli, Britka Cathy Olmedillasová z nakladatelství Anorak a japonská nakladatelka Mačiko Wakacuki.

 

Právě se děje

Další zprávy