Spisovatelka Alexijevičová opustila Bělorusko, zamířila do Německa

ČTK ČTK
28. 9. 2020 13:40
Spisovatelka Světlana Alexijevičová, která jako jediná členka vedení koordinační rady běloruské opozice zůstávala ve vlasti na svobodě, odletěla do Německa. Uvedl to server Tut.by s odvoláním na spolupracovnici autorky oceněné Nobelovou cenou za literaturu.
Běloruská spisovatelka Světlana Alexijevičová.
Běloruská spisovatelka Světlana Alexijevičová. | Foto: Reuters

Ostatní členové vedení opoziční rady již byli uvězněni nebo donuceni k odjezdu z Běloruska. Generální prokurátor podezírá opoziční špičky ze snah o uchvácení moci a z poškozování národní bezpečnosti.

"Nesouvisí to s trestním případem proti koordinační radě ani neodjela navždy. Nic takového. Odletěla kvůli osobním a literárním záležitostem. Má naplánované schůzky, knižní veletrh ve Švédsku a na Sicílii ji předají cenu. To je její normální život," uvedla spisovatelčina spolupracovnice, kterou server označil jen křestním jménem Taťjana. Podle ní ale návrat závisí na vývoji událostí v Bělorusku a na stavu spisovatelčina zdraví. Světlana Alexijevičová by se podle agentury Reuters měla léčit v Německu.

Dvaasedmdesátiletá Alexijevičová se podle kolegů aktivní práce ve vedení koordinační rady vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nezúčastnila, nicméně i tak jí hrozilo zatčení.

Do minského bytu Alexijevičové se 9. září pokoušeli vniknout neznámí maskovaní muži. K literátce tehdy přijeli diplomaté nejméně ze sedmi zemí Evropské unie, mezi nimi i velvyslanci Česka a Slovenska, aby ji ochránili. Přítomnost českého velvyslance Tomáše Pernického v bytě Alexijevičové potvrdil na Twitteru šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Zatýkání či donucení opozičních běloruských politiků k odjezdu do ciziny se děje v rámci systematické kampaně, kterou se prezident Alexandr Lukašenko snaží zbavit vůdců protestů trvajících již od prezidentských voleb z 9. srpna. Jejich vítězem úřady pošesté prohlásily Lukašenka, tentokrát s více než 80 procenty hlasů, zatímco opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská podle nich získala jen 10 procent hlasů. Opozice pokládá tento výsledek za zfalšovaný, neuznává ho ani Evropská unie.

Šestašedesátiletý Lukašenko, který vládne Bělorusku už 26 let, nedává najevo známky ochoty přistoupit na dialog s opozicí anebo se Západem. Jedná zatím jedině s Moskvou, která je nejbližším spojencem Minsku.

Video: Dojatá nositelka Nobelovy ceny kritizovala ruský svět podle Putina

Běloruská spisovatelka a investigativní novinářka Světlana Alexijevičová získala Nobelovu cenu za literaturu. Její práce prý ovlivnilo spojení s ruskou, ukrajinskou a běloruskou kulturou. | Video: Radio Free Europe/Radio Liberty
 

Právě se děje

Další zprávy