Spisovatel Robert Fulghum slaví 80. narozeniny. Jak se má? Píše o tom na svém webu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
3. 6. 2017 13:20
Americký spisovatel Robert Fulghum, v České republice velmi oblíbený autor esejů a postřehů ze života, slaví 80. narozeniny. Narodil se 4. června 1937 v texaském městě Waco.
Fulghumova poslední kniha Poprask v sýrové uličce.
Fulghumova poslední kniha Poprask v sýrové uličce. | Foto: ČTK

Robert Fulghum, který slaví osmdesátiny, se k psaní dostal až po padesátce. Prvotina nazvaná Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce, mu vyšla v roce 1988 - a u čtenářů sklidila nebývalý ohlas.

Úspěch této sbírky drobných příběhů a úvah o životě přiměl Fulghuma k tomu, aby se vydal na dráhu literáta. Následovaly další knihy, mimo jiné sbírka glos a postřehů Už hořela, když jsem si do ní lehal nebo románová pentalogie Třetí přání.

Zatím poslední položkou ve Fulghumově bibliografii je Poprask v sýrové uličce, na své webové stránce robertleefulghum.com pak během letošního jara vydával Fulghum román The Mender of Destinies (Léčitel osudů). Na webu jsou také k přečtení jeho občasné deníky a postřehy. 

Robert Fulghum pracoval jako pastor, učitel kreslení či středoškolský profesor filosofie. Krátce také dělal v počítačové firmě IBM. Posledních třicet let se živí psaním, do České republiky jezdí pravidelně a je podle svých slov fanouškem českého piva. 

 

Právě se děje

Další zprávy