Spisovatel Jostein Gaarder představí v Praze novou knihu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 9. 2014 16:41
Autor Sofiina světa, který si koupilo čtyřicet milionů čtenářů po celém světě, stráví na podzim v Praze čtyři dny. Představí tu novou knihu pro děti Anton a Jonatán.
Jostein Gaarder.
Jostein Gaarder. | Foto: Profimédia

Praha - Prahu navštíví norský spisovatel Jostein Gaarder, autor světového bestselleru Sofiin svět.

Kniha poprvé vyšla v roce 1990, postupně obletěla celý svět. Dočkala se překladu do šedesáti jazyků, češtinu nevyjímaje, do současnosti se prodalo na 40 milionů výtisků. O neutuchajícím zájmu o knihu svědčí i fakt, že v češtině vyšla v nakladatelství Albatros minulý rok.

V Praze autor bude 22. až 25. října, v říjnu také vychází v češtině jeho další kniha pro děti Anton a Jonatán.

Sofiin svět je román o dějinách filozofie, který je zároveň krásnou literaturou i přemítáním o záhadě vesmíru a boha, zábavou i návodem k tomu, jak se orientovat v životě. Knihu četli rádi středoškoláci i jejich rodiče a učitelé, kteří již zapomněli, co kdysi o filozofii slyšeli, právě tak jako ti, kteří se chtějí něco dozvědět o duchovních pramenech civilizace, uvádí nakladatel.

Pro Josteina Gaardera měl Sofiin svět ještě další důležitý rozměr – právě jeho úspěch byl rozhodující pro to, aby se mohl vydat na dráhu profesionálního spisovatele a stát se autorem více než desítky knih, určených především dětskému čtenáři. V češtině vyšly také Haló! Je tu někdo, Jako v zrcadle, jen v hádance, To je otázka, Dívka s pomeranči či Tajemství karet.

Letos dvaašedesátiletý Gaarder studoval skandinávské jazyky a teologii na univerzitě v Oslu, v letech 1981 až 1991 vyučoval filozofii a literaturu na vysoké škole v Bergenu. V té době napsal spolu se svými kolegy šest učebnic k dějinám náboženství a filozofie.

Píše romány, povídky a knížky pro děti. Provází v nich dějinami filozofie, náboženství, pojednává o základních otázkách lidské existence a nabádá čtenáře k tomu, aby neztráceli schopnost okouzlení ze světa kolem nich. Oceňován je za psaní z perspektivy dítěte, kdy se mu podle kritiky daří zachytit jejich vnímání světa.

Kromě psaní se věnuje také ekologii, v roce 1997 založil se svou ženou mezinárodní Cenu Sofie pojmenovanou podle jeho úspěšné knihy, udílenou každoročně a dotovanou 100 tisíci dolary; loni však byla udělena naposledy kvůli nedostatku financí.

 

Právě se děje

Další zprávy