Spisovatel Gabriel García Márquez byl hospitalizován

Kultura Kultura
Aktualizováno 4. 4. 2014 8:23
Sedmaosmdesátiletý kolumbijský nositel Nobelovy ceny za literaturu byl převezen do nemocnice v Mexico City.
Gabriel García Márquez při oslavě sedmaosmdesátých narozenin (6. března) před svým domem v Mexico City.
Gabriel García Márquez při oslavě sedmaosmdesátých narozenin (6. března) před svým domem v Mexico City. | Foto: Reuters

Mexico City - Kolumbijský spisovatel, nositel Nobelovy ceny za literaturu Gabriel García Márquez byl hospitalizován v Mexico City kvůli infekci plic a močových cest a dehydrataci.

Sedmaosmdesátiletý Márquez podle mexického ministerstva zdravotnictví nastoupil do nemocnice v pondělí. "Pacient reaguje na léčbu. Jakmile přestane brát antibiotika, bude posouzena možnost jeho propuštění z nemocnice," uvedl úřad.

Spisovatelův syn Gonzalo předpokládá, že otec opustí nemocnici začátkem příštího týdne."Otec je na normálním nemocničním lůžku, nemuseli jsme volat pohotovost," doplnil.

García Márquez žije v hlavním městě Mexika již více než třicet let.

García Márquez je často považován za nejdůležitějšího představitele magického realismu, i když záběr jeho literárního díla je daleko širší. Je určitě nejpopulárnějším španělsky píšícím literátem od dob Miguela de Cervantes, který proslul románem o Donu Quijotovi v 17. století. Nobelovu cenu získal muž s typickým bílým knírem a černým obočím, jemuž přátelé říkají Gabo, v roce 1982.

Začínal jako novinář a scénárista, celosvětovou proslulost mu přinesl jeho vrcholný román Sto roků samoty (1967), ovšem i další díla jako Kronika ohlášené smrti (1981) či Láska za časů cholery (1985).

Před dvěma lety se objevily v médiích zprávy, že trpí demencí, v roce 1999 překonal rakovinu.

Na veřejnosti se García Marquez už několik let ukazuje jen velmi výjimečně. Naposledy při svých 87. narozeninách (6. března) se objevil před svým domem, ovšem nepromluvil.

Poslední knihu vydal v roce 2004 - román Na paměť mým smutným courám.

 

Právě se děje

Další zprávy