Špionáž v knihkupectví. Na podzim posmrtně vyjde le Carrého poslední román

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 5. 2021 16:03
Autor příběhů ze špionážního prostředí John le Carré stihl před smrtí dopsat román nazvaný Silverview a schválit jeho vydání. Na pultech knihkupectví se autorova 26. próza objeví v říjnu, informoval britský deník The Guardian.
John le Carré zemřel vloni v prosinci.
John le Carré zemřel vloni v prosinci. | Foto: ČTK/AP

Kniha tentokrát "proniká do duše současné britské tajné služby" SIS, známější spíše pod neoficiální zkratkou MI6. Le Carré, narozený jako David Cornwell, napsal slavné romány jako Špion, který přišel z chladu nebo Jeden musí z kola ven. Zemřel vloni v prosinci ve věku 89 let. Česky jeho díla v nových překladech nedávno začalo publikovat nakladatelství Argo.

Na svém 26. románu Silverview pracoval souběžně s dvěma pozdními díly: Dědictvím špionů a Agentem na cizím hřišti. Obě už vyšla také v českém překladu. Od dokončení Silverview spisovatele zdržela i autobiografie Holubí tunel, pořádně měl tak čas text dodělat až v posledních měsících života.

"Je to znamenitý a příhodný poslední román," říká autorův nejmladší syn Nick Cornwell, který je rovněž spisovatelem. "Je to pravý le Carré," dodává.

Silverview vypráví o Julianu Lawndsleyovi, který opustí prestižní práci v londýnské City, aby si otevřel knihkupectví v anglickém pobřežním městečku. Po několika měsících ho navštíví polský emigrant žijící v Silverview, sídle na okraji města, a projevuje až příliš horlivý zájem o nový obchod.

Lawndsleyovo nové útočiště se následně stane místem vyšetřování v souvislosti s nebezpečným únikem informací, naznačuje Guardian v hrubých obrysech zápletku.

Le Carrého někdejší literární agent Jonny Geller deníku popsal, jak mimořádné bylo přečíst si rukopis po spisovatelově smrti. "A smutné, že jsem mu hned po dočtení nemohl zavolat," líčí. V angličtině román Silverview vydá nakladatelství Viking, a to 14. října, pár dnů předtím, než by spisovatel oslavil 90. narozeniny.

John le Carré významně zvedl laťku žánru špionážních románů, a především změnil to, jak svět tajných služeb vnímala širší veřejnost, do té doby ovlivněná filmy o agentovi 007 Jamesi Bondovi, napsalo o něm vloni Aktuálně.cz.

"V le Carrého románech bylo vše ponurejší a hranice rozostřené. Napětí narůstalo psychologickými detaily, dlouhým pozorováním, mlčením. V cynických dialozích plných narážek a intrik zůstávalo mnohé nedořečené. Špiony ubíjelo papírování, na střelbu nebo výbuchy skoro neměli čas. Le Carrého protagonisti váhali, jak se zachovat. Mýlili se, trpěli výčitkami, strachem či samotou. Neměli peníze ani povolení zabíjet. Zrazovali a obětovali druhé, případně se sami stávali oběťmi taktických her a širších geopolitických proměn světa, v němž vliv někdejší koloniální velmoci Velké Británie po druhé světové válce rychle upadal," napsal server.

 

Právě se děje

Další zprávy