Škvoreckého cena zná šest finalistů. Rozhodne se v listopadu

ČTK ČTK
1. 10. 2014 13:08
Do finálového kola už podruhé postoupili Hakl i Hůlová. Doplní je Kahuda, Němec, Reiner a Tučková.
Kateřina Tučková vyhrála Škvoreckého cenu před dvěma lety.
Kateřina Tučková vyhrála Škvoreckého cenu před dvěma lety. | Foto: ČTK

Praha - Ze čtrnácti nominovaných na Cenu Josefa Škvoreckého postupuje do druhého kola šest finalistů. Jsou mezi nimi i vítězové minulých ročníků Petra Hůlová a Emil Hakl.

"O skleněnou trofej osmého ročníku soutěže za nejlepší prózu vydanou v uplynulém roce budou dále bojovat Lucie Tučková, Václav Kahuda, Jan Němec a Martin Reiner," řekla zástupkyně pořadatelů Petra Batók. Vítěze porota vybere v listopadu.

Šest adeptů na Cenu Josefa Škvoreckého
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Šest adeptů na Cenu Josefa Škvoreckého

  • Emil Hakl, Hovězí kostky (Argo)
  • Petra Hůlová, Macocha (Tosrt)
  • Václav Kahuda, Vítr, tma, přítomnost (Druhé město)
  • Jan Němec, Dějiny světla (Host)
  • Martin Reiner, Básník (Torst)
  • Lucie Tučková, Petrkov 13 (Paseka)

Hakl i Hůlová cenu získali v minulých ročnících, oba se tím pádem stali porotci, o osudu svých letošních nominací ale rozhodovat nebudou. Hůlová se vzdala členství již v loňském roce a Hakl zase nyní nebude moci podle pravidel hlasovat.

Povídky, romány i beletrizovaný životopis

Emil Hakl má letos nominaci za svou knížku povídek Hovězí kostky (Argo), Petra Hůlová za novelu Macocha (Torst). Kahuda má v soutěži svůj rozsáhlý román Vítr, tma, přítomnost (Druhé město), Jan Němec beletrizovaný životopis Františka Drtikola s názvem Dějiny světla (Host), Reiner román o Ivanu Blatném nazvaný Básník (Torst) a Lucie Tučková knihu o básnířce Suzanne Renaudové Petrkov 13 (Paseka).

Literární Cena Josefa Škvoreckého si klade za cíl ocenit a podpořit nejlepší české spisovatele. Součástí hlavní ceny je i finanční odměna.

Získání Škvoreckého ceny je prestižní nejen pro oceněné spisovatele ale i jejich nakladatelé. Nejúspěšnějšími nakladatelstvími jsou Torst (Hůlová, Zmeškal) a Host (Tučková, Katalpa).

Společnost Josefa Škvoreckého byla založena v roce 1989. Za dobu své existence vydala 35 publikací, navíc vydává občasník či ročenku Danny. Společnost připravila bibliografii Josefa Škvoreckého a podílela se na jejím novém vydání. Spolupracuje také na vydávání Spisů Josefa Škvoreckého.

 

Právě se děje

Další zprávy