Skandály a krize Švédské akademie ohrožují Nobelovu cenu za literaturu. Letos se možná udílet nebude

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 4. 2018 21:16
Důvodem je nedávné oznámení několika členů Švédské akademie, že se na její činnosti nebudou podílet.
Slavnostní předávání Nobelových cen, ilustrační foto.
Slavnostní předávání Nobelových cen, ilustrační foto. | Foto: Reuters

Stockholm - Nobelova cena za literaturu možná letos nebude udělena, uvažuje o tom Švédská akademie, která o ocenění každoročně rozhoduje. Důvodem je nedávné oznámení několika členů této instituce, že se na její činnosti nebudou podílet. Podle jednoho z nich Petera Englunda se o odložení prestižní ceny na příští rok vážně diskutuje. Englund to podle agentury AFP řekl švédskému rozhlasu.

"Vzhledem k situaci, v níž se akademie nyní nachází, by bylo nejlepší odložit udělení ceny o rok," řekl Englung. Dočasný předseda akademie Anders Olsson řekl švédskému rozhlasu, že v akademii se na toto téma "diskutuje" a že jasno bude "brzy". Podrobnosti ale nesdělil.

Olsson nahradil v čele akademie tento měsíc Saru Daniusovou, která oznámila, že se už nebude podílet na činnosti akademie kvůli skandálům a vnitřní krizi. Tu vyvolal případ manžela jedné ze členek akademie Jeana-Claudea Arnaulta, jehož několik žen koncem loňského roku obvinilo ze sexuálního obtěžování.

Bývalý fotograf a ředitel stockholmského kulturního střediska Arnault odmítá obvinění ze sexuálních napadení, jichž se podle tvrzení 18 žen dopustil v letech 2013 až 2015. Podle švédského listu Dagens Nyheter, který loni v listopadu s kauzou přišel, měl Arnault také opakovaně vyzradit jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu.

Švédská akademie má 18 členů, tento měsíc ale několik z nich oznámilo, že se nadále nebudou účastnit schůzí. Dvě členky se podle AFP na činnosti nepodílejí už několik let. Aktivních je tak nyní pouze 11 akademiků, podle stanov je ale k rozhodování potřeba nejméně 12 přítomných, uvedla AFP.

Volná místa v akademii není možné obsadit novými členy, protože funkce je doživotní. Minulý týden švédský král Carl XVI. Gustaf oznámil, že stanovy Švédské akademie změní tak, aby z ní bylo možné odstoupit.

Nobelova cena za literaturu byla poprvé udělena v roce 1901, kdy ji dostal francouzský básník Sully Prudhomme. Cena nebyla udělena pouze sedmkrát, a to v letech 1914, 1918, 1935 a 1940 až 1943.

 

Právě se děje

Další zprávy