Skandál #MeToo dohnal Nobelovu cenu za literaturu. Letos udělena nebude

ČTK Kultura ČTK, BBC, Kultura
4. 5. 2018 9:37
V důsledku skandálu kolem sexuálního obtěžování Švédská akademie letos neudělí Nobelovu cenu za literaturu. Příští rok naopak budou laureáti dva.
Na snímku z loňského října Sara Daniusová oznamuje tehdejšího laureáta Nobelovy ceny za literaturu.
Na snímku z loňského října Sara Daniusová oznamuje tehdejšího laureáta Nobelovy ceny za literaturu. | Foto: Reuters

Švédská akademie letos neudělí Nobelovu cenu za literaturu. Rozhodla se tak ne kvůli nedostatku kandidátů, nýbrž kvůli skandálu s nařčeními ze sexuálního obtěžování a interním sporům, které organizací otřásají již několik měsíců.

Tento pátek Švédská akademie oznámila, že letošní cenu o rok odloží a v roce 2019 vyhlásí hned dva laureáty.

Nobelova cena za literaturu nebude udělena poprvé od druhé světové války. Švédská akademie vyhlašuje pouze ocenění za literaturu, ostatní Nobelovy ceny tedy ohroženy nejsou.

"Krize ve Švédské akademii nepříznivě ovlivnila Nobelovu cenu (za literaturu). Toto rozhodnutí podtrhuje závažnost situace a pomůže ochránit dlouhodobou reputaci Nobelovy ceny," uvedla dnes akademie.

Krize, o níž hovoří, spočívá v odchodu tajemnice Sary Daniusové a čtyř dalších členů. Rozhodli se tak v reakci na vlnu nařčení ze sexuálního obtěžování proti manželovi jedné z členek akademie.

Francouzský fotograf Jean-Claude Arnault provozoval stockholmské kulturní centrum Forum, jejž Švédská akademie financovala, a podle listu New York Times se úzce přátelil s jejími členy. Arnaulta však vloni v listopadu z obtěžování obvinilo osmnáct žen, jak napsal švédský deník Dagens Nyheter.

Krize je o to horší, že Arnault prý ženy vydíral právě svým údajným vlivem v akademii a obtěžování se údajně dopustil právě v kulturním centru Forum. Muž všechna nařčení odmítá.

Podle švédských deníků byl Arnault ze sexuálního obtěžování prvně obviněn před více než dvaceti lety, pokaždé byla ale obvinění utajena. Arnault prý také sedmkrát vyzradil jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu ještě před vyhlášením.

Akademie následně neúspěšně hlasovala o vyloučení Arnaultovy manželky, básnířky a spisovatelky Katariny Frostensonové. Členy organizace tento spor rozdělil, nakonec minulý měsíc po tříhodinovém jednání odchod oznámily Frostensonová i tajemnice Sara Daniusová, kterou dočasně nahradil Anders Olsson.

"Považujeme za nutné věnovat čas obnově důvěry veřejnosti v akademii, než bude vyhlášen další laureát," vysvětlil dnešní krok Švédské akademie její nový šéf Anders Olsson. "Toto rozhodnutí jsme přijali s ohledem na předchozí a budoucí držitele Nobelovy ceny za literaturu, s ohledem na Nobelovu nadaci a na širokou veřejnost," dodal.

Ve Švédské akademii nyní zbývá jen jedenáct členů, dle stanov ale o laureátovi Nobelovy ceny za literaturu rozhoduje dvanáct porotců. Členy akademie doživotně jmenuje švédský král a dle pravidel ani sami nesmí odejít. Také ti, kteří nyní odchod avizovali, tedy technicky vzato stále zůstávají členy.

Král Karel XVI. Gustav již oznámil, že pravidla pozmění, aby ti, kdo akademii chtějí opustit, mohli odejít a jejich místo směli zaujmout jiní.

Podle britské BBC je skandál nejzávaznější v historii ceny, která je vyhlašována od roku 1901. S výjimkou šesti let během druhé světové války byla Nobelova cena za literaturu vyhlášena vždy, pouze roku 1935 porota neshledala vítěze hodného ocenění. Nobelovu cenu za literaturu za rok 1935 posléze dvanáct měsíců nato retrospektivně udělila americkému dramatikovi Eugenu O'Neillovi.

Výběr laureáta Nobelovy ceny za literaturu je tradičně zahalen tajnostmi. Každý rok v únoru akademie zváží zhruba 200 nominací, z nichž okolo května vytvoří užší seznam pěti kandidátů. Jejich díla pak akademici přes léto čtou a na podzim vyberou toho, který si podle nich cenu nejvíc zaslouží.

 

Právě se děje

Další zprávy