Scarlett Johansson odmítá být románovým ideálem krásy

ČTK ČTK
15. 5. 2014 13:31
Holywoodská megastar zažalovala francouzského spisovatele Grégoira Delacourta. Chce 50 tisíc eur a zákaz překladů knihy, v níž vystupuje jako ideál krásy.
Scarlett Johansson.
Scarlett Johansson. | Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Ve Francii začal soud mezi americkou herečkou Scarlett Johansson a francouzským spisovatelem Grégoirem Delacourtem. Johanssonová ho žaluje o 50 tisíc eur za to, že ji údajně ve svém románu pomlouvá. 

Delacourtova kniha La premiére chose qu'on regarde (První věc, na kterou se díváme) podle Scarlett Johansson "podvodně zneužívá jejího jména, slávy a obrazu" ke komerčním účelům. Kromě finanční částky herečka požaduje, aby soud vydal nařízení, kterým zabrání knihu přeložit do dalších jazyků či adaptovat do filmové podoby.

Skandální obvinění?

Delacourt, který patří mezi nejúspěšnější soudobé francouzské spisovatele, i jeho nakladatel obvinění odmítli jako "šílená". A jejich právní zástupkyně označila právní kroky herečky za "naprosto skandální".

"Jde o literární, ne komerční přístup," uvedla obhájkyně Anne Veil. "(Johansson) nebyla použita jako produkt. Grégoire Delacourt není paparazzo, je spisovatel!"

Hollywoodská superstar podala žalobu na Delacourta a jeho nakladatele JC Lattés v červnu loňského roku. Očekává se, že soudci pařížského tribunálu vynesou rozhodnutí letos v červenci.

Scarlett má "záletnou" dvojnici

Celý problém vznikl ze zápletky knihy, kterou Delacourt postavil na existenci dvojnice Johansson. Ta je modelkou a své podoby s americkou herečkou zneužívá k tomu, aby se za ni vydávala a prožila řadu milostných románků.

Právní zástupce Scarlett Johansson Vincent Toledano tvrdí, že bestseller francouzského romanopisce obsahuje "pomlouvačná tvrzení o soukromém životě herečky". Líčí milostné vztahy, které "se nikdy nestaly", prohlásil s tím, že kniha "dělá to, co bulvár - napíše cokoli".

Foto: Reuters

První část románu je vyprávěna z pohledu automechanika, který skutečně věří, že se na jeho prahu objevila slavná herečka. "Tato iluze je ale na stránkách knihy rychle rozmetána a "po zbytek románu nikdo nemůže pochybovat o tom, že je o Jeanine Foucamprezové" - a ne o Scarlett Johansson," uvedla mluvčí JC Lattés Emmanuelle Allibertová.

Delacourt se snažil vysvětlit, že své hrdince dal podobu slavné herečky, protože je "archetypem současné krásy". "Píšu fikci. Moje postava není Scarlett Johansson," dodal Delacourt, jehož předchozí román Seznam mých přání byl přeložen do 47 jazyků včetně češtiny a nyní se podle něj točí film.

To, že ho Johansson žalovala, mu prý "vzalo řeč". "Omráčilo mě to, tím spíš, že si nejsem jist, že tu knihu vůbec četla," citoval ho britský list The Guardian. "Myslel jsem, že by mi třeba mohla poslat květiny za vyznání lásky, které jsem jí složil, ale nepochopila ho," řekl Delacourt. "Je to podivný paradox - ale nesmírně americký," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy