Šabach odmítl odměnu 100 tisíc za Cenu Karla Čapka. Já si z těchhle věcí dělal spíš legraci, tvrdí

ČTK jaz, ČTK
29. 1. 2016 13:59
Známý český spisovatel odmítl finanční odměnu spojenou s prestižní Cenou Karla Čapka. V rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že si nedokáže vysvětlit, proč padlo rozhodnutí právě na něj, a bylo by mu lépe, kdyby cenu dostal jiný spisovatel. "Literární ceny podle mě dělaj jenom zlou krev, málokdy jsou spravedlivý. Víte, kolik senzačních, báječných spisovatelů nedostalo Nobelovu cenu za literaturu," říká Petr Šabach.
Petr Šabach
Petr Šabach | Foto: ČTK

Praha – Petr Šabach získal začátkem ledna prestižní Cenu Karla Čapka od PEN klubu, který ji udílí každé dva roky za významný literární počin.

Šabach podle komise navíc naplnil Čapkovy ideály, přesto si známý spisovatel neví s cenou rady.

Když se o svém uznání dozvěděl, byl zrovna na návštěvě syna v USA, proto jen na dálku poděkoval. S odstupem času přiznal v rozhovoru Lidovým novinám, že by se cítil lépe, kdyby ji vůbec nedostal. Navíc odmítá rozhodnout o finanční odměně 100 tisíc, která se s cenou pojí.

"Nejméně polovina té ceny by měla patřit Láďovi Horáčkovi, který mě do toho zvláštního světa psaní uvedl," děkoval původně PEN klubu Šabach a nezapomněl zmínit dnes již zesnulého zakladatele nakladatelství Paseka, jehož byl autorem.

Kvůli své nepřítomnosti pověřil ředitelku nakladatelství Annu Horáčkovou, která cenu převzala za něj, a rovnou vzkázal PEN klubu, aby pro odměnu 100 tisíc našel lepší uplatnění. Přál si, aby obnos získali lidé bojující za svobodu slova.

Pravý důvod své skromnosti sdělil až po návratu ze zahraničí. "Já na to tak koukal a říkal si: To je nějak moc, ne? A kór když člověk před tím neměl žádné takové ty obvyklé signály od známých – byl to blesk z čistýho nebe. A vlastně doteď jsem se z toho nevzpamatoval," přiznal se Lidovým novinám Šabach, který měl chuť zavolat komisi a požádat ji, aby své rozhodnutí přehodnotila. "Hele, zkuste to dát někomu jinýmu. Nebo mi uděláte ze života peklo. Tohle je prostě moc," zamýšlel spisovatel.

Celou návštěvu Ameriky také doufal, že když si osobně nepřijde cenu převzít, popudí tím členy komise a oni udělí cenu někomu jinému "Já jsem si z těchhle věcí vždycky spíš dělal legraci, protože literární ceny podle mě dělaj jenom zlou krev, málokdy jsou spravedlivý. Víte kolik senzačních, báječných spisovatelů nedostalo Nobelovu cenu za literaturu," řekl Šabach, jehož prózy posloužily jako náměty divácky úspěšných filmů jako Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo, U mě dobrý nebo Občanský průkaz.

Vizionáři v Česku jsou, chybí ale osvícení úředníci, Praha potřebuje moderní architekturu, říká architekt a herec David Vávra. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy