Rushdie přežije. Ztratil však oko a možnost hýbat jednou rukou, potvrdil agent

ČTK ČTK
21. 10. 2022 19:55
Svět sice zažívá neklidné časy, literatuře a nakladatelstvím se ale daří. V rozhovoru pro španělský deník El País to řekl jeden z nejznámějších světových literárních agentů Andrew Wylie. Jeho firma zastupuje Milana Kunderu, Orhana Pamuka či momentálně ostře sledovaného Salmana Rushdieho.
Spisovatel Salman Rushdie v německém Lübecku, 2017.
Spisovatel Salman Rushdie v německém Lübecku, 2017. | Foto: ČTK/imago stock&people

Britský romanopisec Rushdie byl v srpnu vážně pobodán a literární svět už týdny čeká na aktuální zprávu, jak se mu daří. "O jeho stavu nemohu podávat žádné informace. Mohu ale říct, že bude žít, což je to nejdůležitější," odpověděl Wylie deníku na otázku, zda je Rushdie stále v nemocnici. Vyjádřit se odmítl kvůli obavám o autorovu bezpečnost.

Spisovatel měl nicméně tři vážná zranění na krku, přišel o oko, do kterého byl bodnutý, a ztratil schopnost hýbat jednou rukou, protože mu útočník přeřezal nervy, vypočítává agent. Kromě toho má Rushdie 15 dalších zranění na zádech a trupu. Útoku nebylo možné předejít, byl "naprosto nepředvídatelný a nelogický", říká Wylie.

Ten s deníkem El País hovořil u příležitosti právě probíhajícího Frankfurtského knižního veletrhu. V interview bilancuje současnou situaci. "Pro nakladatelský sektor je to obecně dobrá doba," míní. Podle Wylieho lidé během pandemie měli více času a začali znovu číst knihy. Vše nasvědčuje tomu, že tento pozitivní vývoj bude pokračovat. Daří se prodávat beletrii i literaturu faktu. Děje se tak přitom v době, kdy svět zažívá mimořádně neklidné časy, protože posilují radikální ideologie a nacionalismy, uvažuje agent.

Podle něj si nakladatelé uvědomují, že silné distribuční řetězce jako internetový obchod Amazon pro ně představují čím dál větší nebezpečí kvůli vysokým poplatkům. Wylie kritizuje konkrétně Amazon za to, že knihy prodává jako "malé ledničky", myšleno jako housky na krámě. "Nemá jiné zásady než růst, růst a zase růst," stěžuje si Wylie.

Ten roku 2010 založil firmu publikující elektronické knihy právě přes web Amazon.com. Projekt však neměl dlouhého trvání. "Pokud si můžete vybrat mezi morovou ránou a Amazonem, vyberte si morovou ránu," glosoval svou zkušenost později Wylie. Před osmi lety v projevu na literárním festivalu přirovnal Amazon k Islámskému státu.

Agent je v literárním světě známý pro svůj nekompromisní přístup při zastupování spisovatelů. Kvůli tomu získal přezdívku Šakal, připomíná deník El País.

Pětasedmdesátiletý newyorský podnikatel však namítá, že jeho společnost jen hájí zájmy některých z nejlepších spisovatelů světa. "Většina z nich nemá moc peněz. Být dobře zaplacen je tak pro ně důležité," říká Wylie, který roku 1972 zkoušel prorazit nejprve jako autor. Vydal sbírku vlastních básní. Osm let nato však už v New Yorku založil literární agenturu a roku 1996 přidal pobočku v Londýně.

 

Právě se děje

Další zprávy