Rudiš si dojel k Baltu pro cenu za překonávání hranic

ČTK Kultura ČTK, Kultura
13. 4. 2014 21:53
Usedomskou literární cenu získal Jaroslav Rudiš mimo jiné i za grafický román Alois Nebel. Před ním stejné ocenění dostala i Radka Denemarková.
Jaroslav Rudiš si dojel na Usedom pro literární cenu.
Jaroslav Rudiš si dojel na Usedom pro literární cenu. | Foto: Jaroslav Rudiš

Heringsdorf - Spisovatel Jaroslav Rudiš převzal usedomskou literární cenu, kterou každoročně uděluje knižní festival pořádaný na tomto německém ostrově v Baltském moři.

"Jaroslavu Rudišovi se opakovaně daří překonávat hranice v hlavách lidí a okořeňuje to přitom skvělou ironií," uvedla porota ve zdůvodnění, proč letos vybrala právě českého spisovatele. Porotci vyzdvihli především Rudišův grafický román Alois Nebel, který podle nich svými přechody mezi snem a realitou zpřístupnil čtenářům duševní svět střední Evropy.

Rudiš: cítím se ve skvělé společnosti

"Cenu přede mnou dostali skvělí autoři. Radka Denemarková, které si velmi vážím, nebo Olga Tukarczuková, kterou také mám rád jako autorku a která nás s Jaromírem 99 ovlivnila, když jsme dělali Aloise Nebela," uvedl spisovatel. "Je to skvělé být s nimi teď v jedné řadě."

Rudiš patří v Německu mezi oblíbené autory ze střední a východní Evropy. Jeho popularitě pomohlo i uvedení animovaného filmu Alois Nebel, nyní slaví úspěch německé vydání jeho knihy Konec punku v Helsinkách.

Jaroslav Rudiš předčítá z Aloise Nebela v Českém centru v Berlíně
Jaroslav Rudiš předčítá z Aloise Nebela v Českém centru v Berlíně | Foto: ČTK

"Myslím, že celkově Němci oceňují něco, co my v sobě máme, a to je český humor, nějaká ironie a sebeironie. To v Německu výborně funguje, stejně jako v Polsku. A snad to i nějak prosakuje i do mých knížek," řekl Rudiš. "Mám z toho samozřejmě radost, že ty příběhy oslovují nejen Čechy, ale i Němce," dodal.

Získání usedomské literární ceny by podle Rudiše mohlo pomoct na německém knižním trhu nejen jemu samotnému, ale i dalším českým autorům, protože by mohlo povzbudit zájem o celou soudobou českou literaturu.

"Tady máte obrovský trh, ale i nesmírně velkou konkurenci z jiných zemí. A myslím, že současná polská nebo maďarská literatura je v Německu známější než ta česká. Ale mám pocit, že se to trochu mění," řekl. "V poslední době vychází víc knížek, třeba Emil Hakl je překládaný pravidelně, Petra Hůlová je známá autorka, Radka Denemarková je etablovaná autorka."

Odjede tvořit na ostrov Usedom

Rudiš převzal literární cenu v závěrečný den čtyřdenního usedomského knižního festivalu. Ocenění je dotováno pěti tisíci eury a pojí se s ním i nabídka bezplatného měsíčního pobytu na ostrově Usedom, který by měl posloužit k další literární práci.

Termín svého pobytu na Usedomu si Rudiš zatím ještě nenaplánoval, nabídka ho ale těší.

Foto: Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

"Je fajn, že v Německu existuje celá řada literárních ocenění, která podporují autory nejen tím, že dostanete nějakou finanční částku, ale zároveň to je často i nějakou formou stipendia. A je zajímavé, že tady je to běžná věc. Literatura tady hraje, mám pocit, významnější roli než v Čechách," řekl Rudiš.

Usedomská literární cena se uděluje pravidelně od roku 2011. Porota pro ocenění vybírá literáty, kteří svými knihami usilují o porozumění mezi národy a o dialog o současných i minulých událostech v Evropě.

Rudiš je čtvrtým nositelem ceny a už druhým Čechem, před třemi lety porota ocenila spisovatelku Radku Denemarkovou a její překladatelku Evu Profousové. V roce 2012 cenu získala polská spisovatelka Olga Tokarczuková, loni byl oceněn německý autor Jan Koneffke.

 

Právě se děje

Další zprávy