Rozšířila horizont němčiny. Büchnerovu cenu dostane spisovatelka Özdamarová

ČTK Kultura ČTK, DPA, Kultura
9. 8. 2022 13:14
Za "nové horizonty, témata a vysoce poetický zvuk" vděčí němčina spisovatelce Emine Sevgi Özdamarové, narozené v Turecku. Uvedla to Německá akademie pro jazyk a literaturu, když pětasedmdesátileté autorce toto úterý udělila prestižní Cenu Georga Büchnera. Spojená je s šekem na 50 tisíc eur, v přepočtu přes 1,2 milionu korun, píše agentura DPA.
Emine Sevgi Özdamarová na snímku z roku 2003.
Emine Sevgi Özdamarová na snímku z roku 2003. | Foto: ČTK/DPA

Autorka, jejíž díla zatím nebyla přeložena do češtiny, cenu převezme 5. listopadu v hesenském Darmstadtu.

Spisovatelka, herečka a divadelní režisérka Özdamarová se narodila roku 1946 v turecké Malatyi, do tehdejšího východního Berlína přišla v 60. letech a začala pracovat v továrně s vidinou, že najde uplatnění jako herečka. Rodiče osmnáctileté dívce plán vymlouvali, nakonec ji ale nechali odjet.

Teprve v nové vlasti se začala učit německy. A právě na nedokonalém jazyce založila svůj literární styl. Například v povídkové sbírce Der Hof im Spiegel (Dvůr v zrcadle) z roku 2001 udiveným pohledem nezúčastněného pozorovatele líčila jak zemi, odkud pochází, tak svou novou vlast, napsal server iLiteratura.cz.

Inspirovali ji německý básník Heinrich Heine nebo dramatik Bertolt Brecht, roku 1976 začala pracovat jako asistentka režie předního berlínského divadla Volksbühne. Roku 1990 debutovala autobiografickou sbírkou povídek Mutterzunge (Mateřský jazyk), rok nato převzala Cenu Ingeborg Bachmannové. Dnes již tři desetiletí obohacuje německou literární scénu svými romány, povídkami a divadelními hrami, konstatovala porota. Naposledy vloni autorka zveřejnila prózu Ein von Schatten begrenzter Raum (Stínem vymezený prostor).

"Neobvyklé literární stylové prostředky a turečtinou inspirovaný způsob vyjadřování utvářejí její víceperspektivní texty, které kromě intimních osobních zkušeností rozvíjejí široké panorama německo-tureckých dějin od první světové války přes napjatou atmosféru 60. a 70. let až po současnost," dodává porota.

Cena Georga Büchnera je pojmenována po německém spisovateli první poloviny 19. století, jenž napsal slavná dramata Vojcek nebo Dantonova smrt. Udělována je od roku 1951. Mezi dosavadními laureáty jsou Němci Heinrich Böll a Günter Grass, Švýcar Friedrich Dürrenmatt nebo Rakušanka Elfriede Jelineková. Vloni ji převzal Clemens Johann Setz.

 

Právě se děje

Další zprávy