Rowlingová vydala druhou detektivku, britská kritika jásá

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 19. 6. 2014 12:37
Detektivka The Silkworm vyšla ve Velké Británii, v češtině se dostane do knihkupectví na začátku roku 2015, opět v překladu Ladislava Šenkyříka.
J. K. Rowling, autorka ságy o Harrym Potterovi, přesedlala na detektivní romány.
J. K. Rowling, autorka ságy o Harrym Potterovi, přesedlala na detektivní romány. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Na pulty britských knihkupectví právě dorazila očekávaná novinka - další kniha od J. K. Rowling, která nyní čtenářům servíruje druhý díl detektivní série zahájené loni románem Volání kukačky.

Rowlingová sérii začala psát anonymně pod pseudonymem Robert Galbraith a pozitivní ohlasy na "prvotinu" začaly přicházet ještě předtím, než se její identita prozradila. Velmi vlídné přijetí čeká i knihu The Silkworm, kterou ještě před vydáním stačila pochválit řada britských recenzentů.

Krimiromány Roberta Galbraitha spojuje hlavní postava soukromého detektiva, válečného veterána z Afghánistánu Cormorana Strikea. Tentokrát na jeho nové osudy čekají statisíce čtenářů a novinka má předem prakticky vydlážděnou cestu do seznamu bestsellerů.

Vstřícnému přijetí nejspíš pomohou i vesměs pochvalné recenze. Například deník The Daily Telegraph románu udělil maximální počet pěti hvězdiček a označil jej za knihu, kterou čtenář zhltne jedním dechem.

Vyšla druhá detektivka J. K. Rowling pod pseudonymem Robert Galbraith.
Vyšla druhá detektivka J. K. Rowling pod pseudonymem Robert Galbraith. | Foto: Aktuálně.cz

"Vypravěčský talent Rowlingové a vnímavost k zákonitostem žánru dělají z nové knihy o Cormoranu Strikeovi neodolatelné čtení," přidala se ke chvalozpěvům recenzentka deníku The Guardian Val McDermid.

Podobně to vidí i list The Independent, podle nějž je příběh "umnou aktualizací klasického scénáře s navenek neuspořádaným, ale geniálním soukromým detektivem" a je stejně neodolatelný jako Volání kukačky.

Zatímco v první Galbraithově knize Strike řešil smrt slavné modelky Luly Landryové a pronikal do světa bohatých mužů a krásných žen, nyní se bude muset zorientovat v prostředí literární smetánky. Bude totiž vyšetřovat zmizení slavného spisovatele, který ve svém románu dost nelichotivě vykreslil skutečné osoby.

Detektivku The Silkworm (Housenka bource morušového) vydá v češtině nakladatelství Plus na začátku roku 2015, opět v překladu Ladislava Šenkyříka. Také v Česku se nejspíš stane bestsellerem, tedy pokud napodobí úspěch první knihy série. Volání kukačky si letos na jaře jen za první dva týdny koupilo přes 10 tisíc čtenářů.

 

Právě se děje

Další zprávy