Románem o Číně oslovila i Rakušany. Denemarková dostala knižní cenu

Kultura Kultura
21. 3. 2022 21:21
Za román Hodiny z olova, který se zabývá krachem evropských hodnot na pozadí čínské diktatury, spisovatelka Radka Denemarková získala Literární cenu spolkové země Štýrsko. Upozornil na to Deník N.
Spisovatelka Radka Denemarková.
Spisovatelka Radka Denemarková. | Foto: Libor Fojtík

Ocenění je vyhlašováno od 70. let minulého století, poslední dobou jen jednou za dva roky. K dosavadním laureátům patří Peter Handke, Elfriede Jelineková, Clemens J. Setz či naposledy Günter Eichberger.

Cenu uděluje spolková vláda na základě doporučení odborné poroty. Vítěz získává 10 tisíc eur, v přepočtu zhruba 247 tisíc korun, informoval rakouský rozhlas ORF.

"Denemarková píše s velkou citlivostí a otevřeností, aniž by pozornost soustředila na sebe. Jako angažovaná spisovatelka s velkým přesahem využívá osobní zkušenosti, zážitky ze zahraničních cest a postoje k tomu, aby upozornila na různorodé cizí světy, vykreslila společensky zásadní témata a přinášela komplexní intelektuální a umělecké svědectví," zdůvodnila porota.

Ta připomněla, že Denemarková byla v letech 2017 až 2018 rezidenční spisovatelkou Štýrského Hradce i zdejší kulturní iniciativy Kulturvermittlung Steiermark.

Román Hodiny z olova před třemi roky vydalo brněnské nakladatelství Host, v němčině ho publikovalo Hoffmann & Campe v překladu Evy Profousové. Rozsáhlá próza již obdržela Magnesii Literu pro knihu roku.

"Sice poukazuje na brutální poměry v Číně, hlavně ale upozorňuje, jak se k tamnímu režimu lísají Evropané a zejména Češi. Diplomaté, programátoři, velvyslanci, mimoňové," napsal pro Aktuálně.cz kritik Jonáš Zbořil. Podle něj je kniha ambiciózně rozkročená mezi románem a esejí a vrací se do dob normalizace, k holokaustu, za Boženou Němcovou i do starověké Číny.

Všichni diktátoři světa, včetně Putina, reagují jenom na sílu. Zkouší, kam až mohou dojít. Jediné, co je bolí, je sáhnout jim na peníze. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy