Investiční skupina ovládne Euromedii, které patří nakladatelství i Luxor

ČTK ČTK
6. 8. 2021 14:50
Investiční skupina Rockaway Capital se dohodla na odkoupení padesátiprocentního podílu ve vydavatelství Euromedia Group, jemuž patří i síť knihkupectví Luxor. Podíl dosud držela společnost Czech Media Invest podnikatelů Daniela Křetínského, Patrika Tkáče a Romana Korbačky.
Palác knih Luxor na pražském Václavském náměstí.
Palác knih Luxor na pražském Václavském náměstí. | Foto: ČTK

Firma změnu oznámila v pátek. Rockaway Capital se tak stala majoritním akcionářem Euromedia Group. Cenu transakce strany nekomentovaly. Euromedia Group patří mezi největší společnosti na českém knižním trhu.

Rockaway Capital do Euromedia Group vstoupila začátkem roku 2017. "Aktuální transakce, která podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, pak o čtyři roky později znamená, že se Rockaway Capital ve skupině Euromedia stává majoritním akcionářem, který ovládá 100 procent společnosti," potvrzuje mluvčí Rockaway Capital Pavel Kalouš. "Pořád navíc platí to, proč jsme do společnosti vstupovali. Díky digitalizaci v ní vidíme velký potenciál i do budoucna," doplňuje.

Euromedia Group vznikla roku 1991. Patří jí nakladatelské značky Kalibr, Ikar, Odeon, Universum, Yoli, Esence, Pragma, Laser, Brána, Listen a Pikola. Společnost měla předloni obrat 1,65 miliardy korun. Vlastní také největší knižní velkoobchod v Česku, jenž zásobuje knihkupce, knihkupecké sítě, internetové obchody i hypermarkety produkcí většiny zdejších nakladatelů.

"Pro mě je klíčové, že se z pohledu Euromedie nic nemění. Cítím ze strany akcionáře silný mandát a aktuální transakci chápu jako potvrzení nedávných změn v managementu," říká ředitel Euromedia Group František Mala, který je ve funkci od začátku roku.

Skupinu Rockaway založil podnikatel Jakub Havrlant, působí v 17 evropských zemích. Její firmy zaměstnávají přes 5000 lidí a roku 2019 dosáhly agregovaných tržeb přes 2,5 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy