Napsal robinsonádu z doby, kdy padala Berlínská zeď. Seiler dostane další cenu

Kultura DPA, Kultura
17. 1. 2023 10:00
Za "pamětihodný popis nedávných dějin a precizní vyprávění o cestě ke svobodě" se básník a prozaik Lutz Seiler stane laureátem letošní Literární ceny Nadace Konrada Adenauera. Jeden z nejoceňovanějších německých autorů dle porotců pomáhá čtenářům zorientovat se a najít smysl v překotné době, přičemž zároveň vnáší nové podněty do německé literatury.
Ve filmové adaptaci Seilerova románu Kruso z roku 2018 účinkují Jonathan Berlin jako Edgar a Albrecht Schuch v roli Krusoa. Foto: ARD | Video: ARD

Laureát cenu převezme 2. července ve Výmaru, informovala agentura DPA. Devětapadesátiletý Seiler od 90. let minulého století publikoval nejprve jen poezii. Zatím největší ohlas ale zaznamenal roku 2014, kdy vydal očekávaný debutový román Kruso. Ten se několik měsíců držel mezi nejprodávanějšími v zemi a nakonec mu vynesl prestižní Německou knižní cenu.

Jak píše DPA, Kruso se odehrává na odlehlém východoněmeckém ostrově Hiddensee, kam ještě v posledních měsících existence Německé demokratické republiky mířili umělci, hippies či ztroskotanci hledat svobodomyslnější prostředí - nebo rovnou možnost, jak přeplout na Západ.

Německý spisovatel Lutz Seiler.
Německý spisovatel Lutz Seiler. | Foto: Heike Steinweg

Hrdina příběhu, začínající básník Edgar, sem jede mýt nádobí a zapomenout na tragicky zesnulou přítelkyni. Na ostrově potkává místního patrona sezonních pracovníků Alexandera Krusowitsche řečeného Kruso, který jej zasvěcuje do úvah o nevázané lásce i utopické filozofie o naprosté svobodě člověka. Dle knihy vznikla nejprve divadelní inscenace v Magdeburgu, roku 2018 pak také televizní film režiséra Thomase Stubera, jejž odvysílala televize ARD.

Látka má autobiografický základ, spisovatel na Hiddensee koncem 80. let skutečně pracoval ve výletní restauraci. "Měli jsme promovaného filozofa jako číšníka, vedle něj sociologa a se mnou umýval nádobí básník. Byla to skvělá společnost, od níž se dalo mnoho naučit. Něco jako malá univerzita," vzpomínal roku 2015 pro Lidové noviny. Protagonisty své prózy si však volně vymyslel po vzoru Robinsona a Pátka z klasického příběhu Daniela Defoa.

"Kruso je první německý román, který se odehrává v létě a na podzim 1989, a přitom pád Berlínské zdi v něm nehraje roli. V první řadě je to dobrodružný příběh, robinsonáda," řekl v interview Seiler.

Vymezil se proti tomu, kolik děl zasazených do východního Německa před rokem 1989 se točilo okolo tajné služby Stasi. "Nelze ji samozřejmě vynechat, protože prostupovala v zemi vše. Na druhé straně měli lidé také v NDR svůj soukromý život. Tvořili společenství se sousedy, přáteli, rodinou. Tato stránka života se svými východoněmeckými zvláštnostmi byla příliš dlouho ponechávána stranou," uvedl.

Pouhé dva dny po pádu Berlínské zdi pak začíná Seilerova následující próza nazvaná Stern 111, kterou vydal na začátku pandemie a dostal za ni Cenu Lipského knižního veletrhu. Hrdinové, padesátníci, v porevolučním chaosu opouštějí starý život včetně bydlení a zaměstnání, zatímco jejich syn v Berlíně sní o velké lásce a přidává se k pochybné skupince provozující sklepní hospodu.

Obě prózy spojuje to, jak lyrickým jazykem přeneseně vyprávějí o proměnách někdejší Německé demokratické republiky, dodává agentura DPA.

Rodák z durynského města Gera Lutz Seiler se vyučil jako zedník a tesař. Psát, zprvu poezii, začal během povinné služby v Národní lidové armádě. Vystudoval němčinu, od roku 1997 je uměleckým ředitelem Domu Petera Huchela neboli památníku tamního lyrika zesnulého roku 1981.

Od začátku tisíciletí, kdy publikoval sbírky jako Pech & Blende, se Seiler postupně stal držitelem Drážďanské ceny lyriky, Ceny Ingeborg Bachmannové, Literární ceny města Brémy, Ceny Uweho Johnsona, Německé knižní ceny nebo Ceny Lipského knižního veletrhu. Nyní k nim přidal i Literární cenu Nadace Konrada Adenauera. Navzdory tomu, že patří k nejoceňovanějším současným německým autorům, se jeho texty dosud nedočkaly českého vydání. Pouze literární měsíčník Plav před lety otiskl ukázku z Krusa v překladu Anny Koubové.

Spisovatel do tehdy ještě komunistické Prahy poprvé zavítal jako teenager. Naposledy zde před devíti lety hovořil o románu Kruso na pozvání Goethe-institutu.

Literární cena Nadace Konrada Adenauera spojená s odměnou 20 tisíc eur, v přepočtu 479 tisíc korun, je udělována od roku 1993. Dosud ji obdrželi polský básník Adam Zagajewski, francouzský prozaik Mathias Énard, německý spisovatel Daniel Kehlmann nebo Herta Müllerová, pozdější laureátka Nobelovy ceny za literaturu.

Německá politická nadace, pojmenovaná po prvním tamním spolkovém kancléři, od roku 1991 působí také v České republice. Ideově je blízká politické straně CDU, tedy Křesťanskodemokratické unii, dodává agentura DPA.

 

Právě se děje

Další zprávy