Nejčastěji Remarque nebo Čapek. Digitální antikvariát prodal 110 tisíc knih

ČTK ČTK
6. 1. 2021 19:20
Digitální antikvariát Knihobot.cz vloni dosáhl růstu o 140 procent. Vykázal obrat 18 milionů korun. Prodal asi 110 tisíc publikací. Majitelům, kteří přes něj vrátili své knihy na trh, vyplatil okolo sedmi milionů korun.
Zakladatel Knihobotu Dominik Gazdoš.
Zakladatel Knihobotu Dominik Gazdoš. | Foto: FYI Prague

Letos firma plánuje otevřít další dvě pobočky, chce dosáhnout obratu 50 milionů korun, tedy skoro trojnásobku toho loňského.

Knihobot.cz na základě vlastních dat tvrdí, že se v uplynulém roce stal největším českým prodejcem knih z druhé ruky. Na tomto trhu má zhruba pětinový podíl.

Průměrná cena prodané knihy loni činila 140 korun, průměrná výše jedné objednávky pak 470 korun. Většinu knih přijatých do komisního prodeje se podařilo poslat dál do tří měsíců. Opakovaně Knihobot.cz pro svůj nákup využila pětina zákazníků, 29 procent lidí více než jednou využilo možnost prodeje knih.

"Především mladší generace Čechů přestává rozlišovat mezi novým a použitým zbožím a díky tomu se bude stírat i rozdíl mezi antikvariátem a knihkupectvím. Není to nic neobvyklého, principy cirkulární ekonomiky nebo takzvaného swapu jsme si i díky sociálním sítím za poslední roky zažili," říká zakladatel Knihobotu Dominik Gazdoš.

Do antikvariátů dnes putuje jedno procento nově vytištěných knih, potenciál je podle Gazdoše asi desetinásobný.

Mezi nejžádanější tituly na Knihobotu loni patřila klasická beletrie, následovaná pohádkami a životopisy. V počtu nabízených knih se k nim dále řadí detektivní romány.

Nejprodávanější byly válečný román Na západní frontě klid od Ericha Marii Remarqua, vědecko-fantastická Válka s mloky od Karla Čapka, dobrodružná kniha Daniela Defoea Robinson Crusoe, dále Babička od Boženy Němcové, humoristický Saturnin od Zdeňka Jirotky, lyricko-epický Máj Karla Hynka Máchy či Boccacciův soubor novel Dekameron, odehrávající se v době morové epidemie.

V první desítce se ocitly ještě Staré pověsti české od Aloise Jiráska, Zabiják od francouzského klasika Émila Zoly a Malý princ francouzského spisovatele a letce Antoina de Saint-Exupéryho. Špatně se podle Knihobotu naopak prodávaly romány Michala Viewegha nebo Ani Geislerové.

Knihobot.cz má prodejnu a zároveň výdejnu v pražských Holešovicích. Funguje ale po celé republice, knihy dokáže vyzvednout na jakékoliv adrese a stejně tak je kamkoliv zaslat.

 

Právě se děje

Další zprávy