Recenze: Skvostný román o velrybářství se klaní Melvillovi, líčí boj o přežití na drsném severu

Ladislav Nagy Ladislav Nagy
10. 1. 2018 9:33
Severní vody jsou kruté. Parafrází oblíbené písně by snad šlo charakterizovat historický román britského spisovatele Iana McGuirea zvaný Severní vody. Předloni zaznamenal úspěch v anglicky mluvícím světě, byl v širším výběru na Man Bookerovu cenu a nyní jej ve výtečném českém překladu Petry Johany Poncarové vydalo nakladatelství Host.
Spisovatel Ian McGuire se narodil roku 1964, dosud publikoval jen satiru Incredible Bodies.
Spisovatel Ian McGuire se narodil roku 1964, dosud publikoval jen satiru Incredible Bodies. | Foto: Paul Wolfgang Webster, Paul Wolfgang

Severní vody nejenže jsou kruté, bezohledné a děsivé, také přitahují podobné lidi.

Jejich autor Ian McGuire pochází z města Hull na východním pobřeží Anglie, které bývalo jedním z center velrybářského byznysu. Kniha se odehrává v devatenáctém století, kdy toto podnikání pomalu začalo uvadat - počty kytovců v severních vodách klesaly, rybí tuk nahrazovaly ropné produkty.

Právě tato doba nejlépe odhaluje viktoriánskou epochu coby věk paradoxu. Na jedné straně obrovský rozmach britského impéria, na straně druhé povstání v jeho tehdejší kolonii Indii.

Na straně jedné výdobytky vědy a průmyslu, na straně druhé obrovská bída, krutost a utrpení. Paradoxů by se dalo najít víc, McGuire si jich vybral pár a v románu je chytře nasvěcuje.

Vypráví o skupince zoufalců a desperátů, kteří na sever vyrážejí na lodi ironicky pojmenované Dobrovolník. Dobrovolně na její palubě ale není nikdo. Někteří přišli kvůli penězům, další prchají před spravedlností, jiní před vlastní minulostí.

Příběh o přežití, ve kterém se nehledí na ideály

Po několika stránkách je nasnadě, že podstatné budou zejména dvě postavy. S násilníkem Draxem se setkáváme v úchvatně napsaném úvodu. Hned tato krátká pasáž přesvědčivě ukáže, proč je Drax později charakterizován jako děsivá nicota, do níž mohou ostatní spadnout a navždy zmizet.

Druhým protagonistou je irský lékař Sumner. Vrací se z Indie, kde coby armádní felčar zažil krvavé povstání, a na lodi chce údajně přečkat dobu, než se vyřeší soudní pře ohledně jeho dědictví. Sumnerovi to samozřejmě nikdo nevěří.

Tyto dva a pár dalších si najme cynický právník, který si dobře uvědomuje, že doba velrybářství končí. Jeho zjevná protřelost i to, že loď svěřil kapitánovi s pochybnou pověstí Brownleemu, který už na severu jedno plavidlo ztratil, čtenáři naznačuje, že cílem výpravy bude něco jiného než lov velryb.

Ostatně kapitánovi se ani v Hullu nedaří sehnat celou posádku. Loď vyráží na sever jen s pár muži a zbytek doplní v přístavu Lerwick počasím zocelenými Shetlanďany z nejsevernějšího území Skotska.

Že se loď neplaví na sever, ale rovnou do pekel, je nasnadě, jakmile na palubě dojde k první vraždě. Lov velryb i tuleňů sice probíhá dle plánu, ovšem věci nabírají dramatický spád a spisovatel rozehrává poutavý, místy dobrodružný příběh o přežití a boji člověka s indiferentní, děsivou krajinou severu.

V tom souboji není místo pro ohledy, soucit ani ideály. Tváří v tvář mocné přírodě jsou lidé nuceni brát život tak, jak přichází. I proto z příběhu komicky a především nepatřičně trčí postava křesťanského kněze, který se zde mihne.

Jinak ale McGuireova próza v mnoha ohledech vyniká. Předně je dokonale vyrešeršovaná a působivá, dle všeho i historicky věrně zachycuje drsný svět velrybaření. Lov kytovců byla záležitost nesmírně krutá, nebezpečná a špinavá. McGuire to vše líčí tak sugestivně, až jako by ze stránek knihy vzlínal odér různých tělních tekutin.

Ian McGuire: Severní vody
Autor fotografie: Nakladatelství Host

Ian McGuire: Severní vody

Vydalo nakladatelství Host, 2017
288 stran, 329 korun
Překlad: Petra Johana Poncarová

Druhou silnou stránkou románu je jazyk: neobyčejně drsný, místy hodně vulgární. O to víc je namístě ocenit český překlad, který dokonale zachovává výrazovou barvitost i expresivnost anglického originálu.

Každou knihu o velrybářství bude čtenář i kritik nutně srovnávat s Bílou velrybou, klasikou Hermana Melvilla z poloviny 19. století. A lze směle říct, že sugestivností výpovědi a opulentností vjemů se McGuire Melvillovi blíží. Bohužel ani jedna z jeho postav nedosahuje tragické velikosti kapitána Achaba.

Slabší je i stavba příběhu: tam, kde Melville dokázal vytěžit maximum z dobrodružné literatury a udržet příběh plynulý, McGuire si pomáhá triky v podobě až filmových střihů.

Srovnání s gigantem je ale možná až příliš kruté. Ze současné prózy Severní vody vynikají jako strhující historický román, který nevypovídá jen o krutých základech pyšné viktoriánské společnosti. Především kreslí znepokojující obraz lidského osamění.

O poměru Nečase a Nagyové jsem psal dřív než média, tato odvážná fikce se vyplnila, české politice a korupci jsem se věnoval ve dvou románech. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy