Recenze: Padesát odstínů zla sestavených Georgem R. R. Martinem zabaví především fanoušky

Jarda Konáš
3. 12. 2016 11:00
Existují povídkové sbírky, které se staly klasikou a jedním z pilířů žánru. Třeba taková Těžká planeta sestavená Asimovem. Na druhé straně pak vycházejí sbírky, které víceméně jen udržují v tempu trh se žánrovou literaturou, dva tři kvalitní texty známých autorů obalí slohovými procvičkami a šup s tím na trh. Sbírka Darebáci, která se dva roky od originálu nyní dočkala českého překladu, je tak někde na půli cesty. Stojí na dobrých jménech i kvalitních textech, přesto nenabízí ten okouzlující přesah, který by zaručil opakované vydávání v následujících dekádách, píše v recenzi Jarda Konáš.
Goerge R. R. Martin
Goerge R. R. Martin | Foto: Reuters

Více než dvacítku textů dali dohromady spisovatel Goerge R. R. Martin a dlouholetý editor sci-fi a fantasy literatury Gardner Dozois.

Darebáci
Darebáci | Foto: Argo

Ačkoliv by se tak mohlo zdát, že půjde o další kompilaci fantasy textů (které u nás skutečně vycházejí v nepřehledném množství), v případě Darebáků se vyplatí nedat na první dojem. Jde totiž o multižánrovou knihu obsahující fantasy, postapokalyptické, vědeckofantastické i dystopické motivy nebo prostě jen vděčné varianty na loupeže století.

Co naopak prochází celou sbírkou jako sjednocující motiv, je zkažený charakter všech postav. Lapkové, lumpové, zlodějíčci, hrdlořezové, chmatáci, podvodníci a vůbec darebáci všeho druhu hrají prim, ba co víc, chtějí, aby jim čtenář fandil. A ono to funguje.

Nad rámec tohoto modelu vystupuje několik textů, například detektivně laděná Žesťová žihadla Bradley Dentona, ve kterých si profesor se svými studenty zahrají na kočku a na myš. A jako solitér pak nad ostatní ční Provenience Davida W. Bella, ve které sledujeme epickou cestu Caravaggiova ztraceného obrazu z bludiště druhé světové války do dnešních časů.

Hlavním tahounem sbírky je samozřejmě závěrečná povídka George R. R. Martina, na které částečně staví propagace knihy – jde totiž o úplně nový příběh z Westerosu neboli Západozemí, ve kterém se odehrává Martinovo stěžejní dílo Píseň ledu a ohně.

Bohužel, ačkoliv se Martin snaží potěšit fanoušky a proletí s nimi celý svět od Králova přístaviště až po svobodná města daleko na východě, patří jeho povídka spíše k těm slabším kusům sbírky. Martinova obliba ve velkolepém divadle, kde mnoho postav hraje příběh roztažený na desítky let, se zkrátka vylučuje s povídkovým formátem.

Pokud si chcete zkrátit čekání na další knihu Martinovy ságy, sáhněte po povedenější sbírce novel Rytíř sedmi království. Darebáky však lze i tak doporučit – především fanouškům lehce ironické fantastiky i těm, kteří vždycky chtěli fandit padouchům.

 

Právě se děje

Další zprávy