Recenze: Zmizel Putin, papež a 140 milionů lidí. Pozůstalí jsou působivou mozaikou lidských traumat

Petr Nagy
22. 8. 2016 10:21
Proč náhle a beze stopy zmizela dvě procenta celosvětové populace? Román Toma Perrotty se zabývá hlavně osudy těch, kteří tu zůstali a musejí se s jejich ztrátou vyrovnat. Jeho kniha Pozůstalí se stala předlohou k úspěšnému seriálu HBO, ke kterému Perrotta psal i scénář a jehož třetí řadu televize odvysílá příští rok.
Pozůstalí (The Leftovers) - trailer HBO | Video: HBO

Když jednoho dne náhle ze zemského povrchu zmizela dvě procenta lidské populace, byla tato nevysvětlitelná událost mnohými považována za biblické vytržení čili nanebevstoupení.

Avšak co si počít s faktem, že mezi 140 miliony zmizelých ze všech koutů světa nebyli zdaleka jen křesťané, ba došlo dokonce i na ateisty a nepopiratelné hříšníky? A pokud to bylo biblické vytržení, jak naložit se sedmi lety velkého soužení zbývajícími do druhého Kristova příchodu?

Tom Perrotta
Tom Perrotta | Foto: Larry D. Moore

Na tomto zajímavém nápadu a palčivých otázkách postavil svůj román Pozůstalí americký spisovatel a scenárista Tom Perrotta. Kniha z roku 2011 se stala předlohou pro stejnojmenný seriál HBO a nyní ji v překladu Jiřího Kobělky vydalo nakladatelství Plus.

Pokud snad patříte k divákům znalým seriálu Pozůstalí (v originále The Leftovers), jehož třetí (a poslední) řada se právě natáčí, obsah knižní předlohy vás nemálo překvapí. Přestože Perrotta figuruje mezi jeho tvůrci coby scenárista (společně s Damonem Lindelofem, jenž stojí za seriálem Ztraceni), obsah jeho románu a děj první řady seriálu se shodují jen v hrubých obrysech.

Z hlavního hrdiny, starosty amerického městečka Mapleton Kevina Garveyho, se na televizních obrazovkách stává policejní náčelník, další klíčoví protagonisté se liší co do charakteru nebo vzájemných vztahů a objevují se zde i postavy zcela nové. Především se však v seriálu zvyšuje míra fantastična a tajemna, což jej od Perrottovy spíše psychologické prózy rázem posouvá směrem k mysteriózním projektům typu Městečko Twin Peaks.

Nové 11. září?

Co naopak knihu a seriál spojuje, to je absence experimentů s formou díla, sázka na tradiční vyprávění, založené na originální zápletce, zajímavých postavách a živých dialozích. Skrze množství osobitých figur, jimž vévodí kvarteto členů rodiny Garveyových, autor zdařile ilustruje různé cesty, jakými se lidská psychika může pokoušet vyrovnat s těžkým traumatem.

Ať už však poznamenaní hrdinové volí jakýkoliv prostředek – třeba nedůstojné hledání špíny na ty, které si údajně vyvolil Bůh, jako reverend Matt Jamison vydávající věstník s názvem „14. říjen nebyl žádné vytržení!“ – Perrotta má pro ně pochopení a žádná z jeho postav není vysloveně záporná.

Nasnadě je srovnání s událostmi 11. září 2001, které však na rozdíl od románového Náhlého zmizení měly své konkrétní viníky. O tom, že tato tragédie nutně poznamenala i americkou literaturu, ostatně pojednává předloni vydaná monografie Richarda Olehly Perspektivy konce. Thomas Pynchon a americký román po 11. září, jejíž autor se ovšem Pozůstalými nezabývá. V této souvislosti je třeba zmínit motiv, který do Perrottova románu vnáší největší díl napětí a překvapení, a sice organizaci nazvanou Provinilý zbytek (PZ), jehož členkou se stane i Kevinova manželka Laurie.

Představa spolku lidí zasažených Náhlým zmizením, kteří opustí své blízké, obléknou bílý šat, složí slib mlčení a s neodmyslitelnými cigaretami v ústech se stávají chodícími připomínkami tragédie, na kterou chce zbytek světa zapomenout a pokračovat ve starém způsobu života, je nesporně zajímavá a stává se zdrojem řady vyhrocených konfliktů a emotivních scén. Svůj originální nápad autor dotáhl až k založení webové stránky www.guiltyremnant.com.

Ztráta milovaných přivádí člověka na rozcestí

Na emoce svých čtenářů také Perrotta cílí přinejmenším stejně jako na jejich intelekt a je to vcelku pochopitelné. Vždyť podobné mezní okamžiky zbavují mnohdy člověka rozumu i zábran a vynášejí na povrch často to nejhorší, ale někdy i to nejlepší, co je v něm ukryto.

A zatímco v románových hrdinech nakonec převažují dobré vlastnosti a šlechetné úmysly, seriálový pohled na svět Pozůstalých je o poznání cyničtější a pesimističtější. Autorovi ovšem nelze upřít ani smysl pro humor – mezi zmizelými z řad celebrit nechybí Jennifer Lopez, Adam Sandler, Vladimir Putin nebo samotný papež!

Spisovatel a scenárista Tom Perrotta je nepochybně nadaný vypravěč a zdatný psycholog, který se na poli klasické dějové prózy dokáže pohybovat se sebejistotou a lehkostí.

Prostřednictvím poutavého příběhu a důkladně vykreslených postav vtahuje čtenáře do světa poznamenaného sice tragickou událostí nadpřirozené povahy, avšak ve svých reakcích na ni zcela realistického a veskrze lidského.
Do světa pozůstalých, kteří neměli příležitost rozloučit se se svými milovanými a jejichž zoufalství a bezradnost autor zobrazuje nadmíru věrohodně a se sympatickou účastí.

Tom Perrotta: Pozůstalí. Překlad Jiří Kobělka, nakl. Plus, Praha, 2016, 1. vydání, 336 stran.

 

Právě se děje

Další zprávy