Protestovala s transparentem. Zimbabwe vydalo zatykač na známou spisovatelku

Kultura AFP, Kultura
30. 6. 2022 15:49
Úřady v africkém Zimbabwe vydaly zatykač na známou tamní spisovatelku a filmařku Tsitsi Dangarembgu. Třiašedesátiletá držitelka Mírové ceny německých knihkupců předloni zinscenovala pokojný protivládní protest, kvůli němuž byla zatčena a obviněna z údajného podněcování násilí. Nyní se nedostavila k soudu.
Spisovatelka a filmařka Tsitsi Dangarembga na snímku z letošního festivalu Berlinale, kde byla členkou poroty, únor 2022.
Spisovatelka a filmařka Tsitsi Dangarembga na snímku z letošního festivalu Berlinale, kde byla členkou poroty, únor 2022. | Foto: ČTK/AP

Jak vysvětluje agentura AFP, umělkyně se momentálně léčí v Německu. "K soudu nepřišla ze zdravotních důvodů," uvedl její právník Christopher Mhike. O tom, že autorka nebude moct přijít, její zástupce informoval soud s týdenním předstihem. "Očekáváme, že se brzy zotaví, aby se do Zimbabwe vrátila a mohla se dostavit k soudu."

Dangarembga byla zatčena v červenci 2020 za to, že v době protipandemických opatření a zákazu vycházení se sousedkou Julie Barnes zorganizovaly malou demonstraci v Borrowdale, jedné ze čtvrtí hlavního města Harare. Stály u dálnice s transparenty, na nichž bylo anglicky napsáno "Chceme víc - chceme institucionální reformu" a "Propusťte naše novináře - Chceme lepší Zimbabwe pro všechny".

Úřady je posléze obě zatkly a obvinily z údajného podněcování násilí. Spisovatelka noc strávila ve vazbě, druhý den byla propuštěna na kauci, avšak s tím, že bude muset čelit soudu. Stejně jako Julii Barnes jí hrozí několik let vězení. Od té doby se marně domáhá, aby byla žaloba stažena pro nedostatek důkazů. K tomu navíc právník nyní usiluje o zrušení zatykače.

Soud se Tsitsi Dangarembgou byl nejnověji odročen na 4. srpna, dodává agentura AFP. Podle německé Deutsche Welle existuje naděje, že pokud literátka předloží lékařskou zprávu z Německa, alespoň zatykač proti ní skutečně stažen bude.

Autorka je dlouhodobě kritická vůči zimbabwskému prezidentovi Emmersonovi Mnangagwovi, jenž roku 2017 nahradil svého do té doby blízkého spolupracovníka, diktátora Roberta Mugabeho. Ten Zimbabwe, sužovanému hlubokou společenskou i ekonomickou krizí, vládl od roku 1987. Příští volby jsou naplánované na rok 2023.

Podle Deutsche Welle se právě vzhledem k blížícím volbám aktivisté obávají o férový průběh procesu se spisovatelkou. O její vině či nevině má rozhodnout takzvaný protikorupční soud, jediný, jenž nepodléhá tamnímu ministerstvu spravedlnosti, ale přímo prezidentskému úřadu. Ten v kauze už třikrát vyměnil soudce a kvůli chybějícím svědkům neustále odročoval líčení.

"Tsitsi a Julie Barnes vypadaly unavené, rozrušené a frustrované z toho, jak se soud už dva roky táhne. Zdálo se, že nic v soudní síni nedává smysl," popsal očitý svědek Fungisai Sithole na webu Nadace Friedricha Naumanna.

Spisovatelčin právník rovněž tvrdí, že prokurátor manipuluje s důkazy, například předkládá jiné transparenty než ty, s nimiž autorka stála u cesty.

Zpráva o jejím předloňském zatčení vyvolala ohlas ve světě, neboť krátce předtím byla Tsitsi Dangarembga nominována na prestižní Bookerovu cenu. Vloni se stala držitelkou Mírové ceny německých knihkupců udílené na Frankfurtském knižním veletrhu.

"V Zimbabwe se vypráví takový vtip. Máme sice svobodu slova, ale jakmile to slovo vypustíte z úst, tím pro vás svoboda končí," shrnula autorka v loňském rozhovoru pro Deutsche Welle. "Lidé u nás vědí, že pokud překročí určitou hranici, může následovat perzekuce," dodala.

Tsitsi Dangarembga byla roku 2003 hostem pražského veletrhu Svět knihy, kde s dalšími autory četla mimo jiné v restauraci Dahab. Ta sídlila v pražské Dlouhé ulici na místě dnešní pobočky Lokálu.

Třiašedesátiletá autorka je jednou z nejznámějších umělkyň a aktivistek ze Zimbabwe, dlouhodobě bojuje za ženskou rovnoprávnost a volá po reformách.

K nejznámějším románům ženy, jejíž dílo dosud nebylo přeložené do češtiny, patří v angličtině napsaný bestsellerový román Nervous Conditions z roku 1988 a jeho pokračování This Mournable Body. To vyšlo před pár lety a obdrželo nominaci na prestižní Bookerovu cenu.

Kromě toho Tsitsi Dangarembga napsala scénář k filmu Neria z roku 1993, komerčně nejúspěšnějšímu snímku zimbabwské kinematografie, a tři roky nato sama debutovala jako režisérka titulem Everyone's Child. Dnes je podepsána pod dvacítkou filmů. Získala také PEN Pinter Prize a PEN International Award udílenou za svobodu projevu.

 

Právě se děje

Další zprávy