Prolhaný život dospělých. Novinka Eleny Ferrante vychází v 34 jazycích včetně češtiny

ČTK ČTK
23. 8. 2020 16:12
Nová kniha autorky či autora píšícího pod pseudonymem Elena Ferrante nazvaná Prolhaný život dospělých vyjde přespříští úterý 1. září ve 34 jazycích včetně češtiny.
Překladatelka Sarah Baroni s novým románem Eleny Ferrante.
Překladatelka Sarah Baroni s novým románem Eleny Ferrante. | Foto: Prostor

Překladu z originálu La vita bugiarda degli adulti se ujala mladá italianistka českého původu Sarah Baroni. Literaturu studovala u Alice Flemrové, jež přeložila předešlých sedm svazků tajemné spisovatelky.

Obal nového románu Eleny Ferrante.
Obal nového románu Eleny Ferrante. | Foto: Prostor

"Na románu Prolhaný život dospělých mě zaujala především otevřenost a přesvědčivost, s níž autorka zprostředkovává křehké a mnohdy bolestné dospívání hrdinky, která je nucena čelit pokrytectví a neupřímnosti světa dospělých," říká Baroni. "K silným stránkám knihy patří také plasticky vykreslený obraz dvou kontrastních tváří Neapole, v jejíchž kulisách se příběh odehrává," dodává.

Romány Eleny Ferrante také v Česku pravidelně dosahují bestsellerové úrovně, celkem se jich tady prodalo už přes 120 tisíc výtisků. Práva na ně vlastní nakladatelství Prostor.

Nový román záhadné mezinárodní literární hvězdy vyšel v Itálii loni na podzim, za necelý rok našel čtvrt milionu čtenářů. Videotéka Netflix a společnost Fandango teď chystají jeho seriálovou adaptaci.

Již před dvěma lety televize HBO uvedla osmidílný seriál natočený podle prvního dílu tetralogie Geniální přítelkyně, letos následovala druhá řada a chystají se další díly. Rovněž romány Eleny Ferrante jménem Tíživá láska a Dny opuštění se dočkaly filmového zpracování.

Elena Ferrante se po světě proslavila především tetralogií Geniální přítelkyně, které se prodalo 12 milionů výtisků. V České republice, kde je hranicí bestselleru 10 tisíc prodaných výtisků, nakladatelství Prostor prvního dílu prodalo 35 tisíc svazků.

Úspěšné byly u zdejších čtenářů také další díly tetralogie: Příběh nového jména, kterého se prodalo 30 tisíc výtisků, Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou s 25 tisíci prodanými výtisky i Příběh ztracené holčičky s 15 tisíci prodanými výtisky.

Vedle toho česky vyšly ještě tři romány Ferrante nazvané Tíživá láska, Dny opuštění a Temná dcera, kniha esejů Příležitostné nápady a dětská knížka Pláž v noci.

Elena Ferrante, kterou týdeník Time v roce 2016 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa, si střeží soukromí. Spisovatelka či spisovatel se odmítá účastnit veřejných diskusí nebo si vyzvedávat literární ceny. Když po ní někdo z novinářů chce rozhovor, musí poslat otázky nakladateli a ten po nějaké době zašle zpět odpovědi.

Novinář Claudio Gatti sledoval tok peněz a přišel s odhalením, že autorkou je překladatelka Anita Rajová, manželka spisovatele Domenica Starnoneho. Následně se v literárním i novinářském světě rozhořela polemika, zda Gatti měl, či neměl právo zveřejnit identitu člověka, který si přeje zůstat v anonymitě. Existují i teorie, že autorem knih je sám Starnone, jiní spekulují o týmové spolupráci manželů.

 

Právě se děje

Další zprávy