Příběh služebnice bude mít pokračování, Atwoodová v 79 letech píše druhý díl

Reuters ČTK AFP, Reuters, ČTK
29. 11. 2018 12:54
Kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová oznámila, že připravuje pokračování svého slavného románu Příběh služebnice. Motivem je prý zájem čtenářů.
Margaret Atwoodová vloni v Praze převzala Cenu Franze Kafky.
Margaret Atwoodová vloni v Praze převzala Cenu Franze Kafky. | Foto: Penguin Books

Novou knihu vydá nakladatelství Penguin Random House 10. září příštího roku, tedy necelé dva měsíce předtím, než autorka oslaví 80. narozeniny. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

Příběh služebnice je dystopie. Odehrává se v blízké budoucnosti, kde liberální americkou demokracii nahradí teokratická diktatura s puritánskými kořeny. Ženy v ní nesmí číst, učit se ani pracovat. V důsledku ekologické katastrofy jsou ty zbývající, plodné ženy označeny jako "služebnice" a nuceny k násilnému početí a rození dětí pro vládnoucí třídu. Jednou z nich je také hrdinka příběhu Offred.

"Těm, kteří se ptali, odpovídám: Ano, opravdu píši pokračování Příběhu služebnice," uvedla Atwoodová v úterý na svém twitterovém účtu. Nový román nazvaný Testaments se má odehrávat 15 let po událostech vylíčených v poslední scéně Příběhu služebnice. Vyprávět jej budou tři ženy.

"Vše, na co jste se mě ptali ohledně Gileádu a jeho fungování, mi bylo inspirací pro tuto knihu," konstatovala spisovatelka. "Další inspirací mi byl svět, ve kterém žijeme," dodala.

Později upřesnila, že její druhý díl nebude souviset s již odvysílanou druhou ani chystanou třetí řadou stejnojmenného televizního seriálu. Ten se letos rozhodl od původního Příběhu služebnice odklonit a pokračovat vlastní cestou.

"Příběh služebnice jsem mohla napsat díky tomu, že čtu noviny a sleduji dění ve světě. Ale napsala jsem ho také proto, že mě unavovalo poslouchat ty řeči, jak se něco podobného u nás stát nemůže, že se to dělo kdysi, nebo že se to děje dodnes, ale někde jinde na světě," vysvětlila Atwoodová vloni, kdy do Prahy přijela převzít Cenu Franze Kafky.

"Vždy mi přišlo nebezpečné předpokládat, že podobný scénář se zrovna té mé zemi vyhne. Když se doba zdá být celkem svobodná, otevřená, demokratická, neznamená to, že taková už zůstane."

Utlačované služebnice se také v seriálu vyznačují červenými hábity a bílými čepci.
Utlačované služebnice se také v seriálu vyznačují červenými hábity a bílými čepci. | Foto: Hulu

Prozaička, básnířka a esejistka Atwoodová patří k nejoceňovanějším současným autorkám. Prozaicky debutovala roku 1969 románem Žena k nakousnutí, v roce 2000 za prózu Slepý vrah získala prestižní Man Bookerovu cenu. V užší nominaci na toto ocenění byla ještě několikrát, mimo jiné za Příběh služebnice z roku 1985. Od té doby bylo jen v anglickém originále prodáno více než osm milionů výtisků této její nejznámější knihy.

Příběh služebnice postupně vyšel ve více než čtyřiceti jazycích, roku 1990 se dočkal filmového zpracování od režiséra Volkera Schlöndorffa, byl uveden jako opera či balet. V češtině se kniha v překladu Veroniky Láskové objevila až roku 2008.

Nová vlna zájmu o Příběh služebnice přišla nedávno, se zvolením Donalda Trumpa prezidentem USA. Streamovací platforma Hulu tehdy na námět Atwoodové uvedla televizní seriál, který získal několik televizních cen Emmy, mimo jiné pro představitelku hlavní role Elisabeth Mossovou. Díky úspěchu seriálu se mezi nejprodávanější tituly v USA vrátila také knižní předloha od Atwoodové.

Od té doby feministky v několika zemích uspořádaly protesty v červených hábitech a bílých čepcích, jaké v románu a seriálu nosí utlačované služebnice.

 

Právě se děje

Další zprávy