Premiéry bude mít v Paříži a na veletrhu. Dokument o Kunderovi míří do kin

ČTK ČTK
6. 9. 2021 13:38
Dokumentární film nazvaný Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti, který natočil režisér a producent Miloslav Šmídmajer, začnou česká kina promítat 21. října.
Režisér Miloš Forman a spisovatel Milan Kundera, nedatováno.
Režisér Miloš Forman a spisovatel Milan Kundera, nedatováno. | Foto: Falcon

Začátkem října se uskuteční premiéra v Paříži, kde dvaadevadesátiletý český spisovatel Kundera už desítky let žije. Dokument se ještě předtím představí na pražském veletrhu Svět knihy, a to v sobotu 25. září též za Šmídmajerovy účasti.

Filmem provází student, který si usmyslí, že pro závěrečnou práci na fakultě pořídí rozhovor s Milanem Kunderou, přestože spisovatel léta už žádná interview neposkytuje. Protagonista se obrátí na Kunderovy přátele. Postupně s ním divák objevuje osobnost a myšlení slavného literáta.

Mezi přáteli ve filmu na české straně figurují Milan Uhde, Jiří Bartoška, Karel Steigerwald či Jiří Brabec, na francouzské zase spisovatelé Yasmina Reza a Bernard Henri-Lévy, nedávno zesnulý scenárista Jean-Claude Carrière nebo nakladatel Antoine Gallimard.

Ve filmu se objeví i sám Kundera - v záznamech francouzské televize a hlasově také z doby natáčení filmu, tedy od jara 2018 do letošního dubna.

Titulkovou část zdobí Kunderovy originální kresby, z nichž některé štáb našel pozapomenuté u spisovatelových přátel.

Důležitou součástí jsou i fotografie, zejména ty od Václava Chocholy.

Film natočil kameraman Miroslav Souček na širokoúhlý formát, což je u dokumentů ojedinělé. Hudbu složil Petr Malásek.

Film Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti uvedou kina 21. října. | Video: Falcon

Dvaadevadesátiletý Kundera patří k nejvýznamnějším a nejoblíbenějším moderním českým autorům. Jeho prvním románem byl Žert z roku 1967.

Poté, co vydal v roce 1979 Knihu smíchu a zapomnění, v níž tehdejšího československého prezidenta Gustáva Husáka označil za "prezidenta zapomnění", komunistický režim zbavil Kunderu československého občanství.

Od poloviny 70. let Kundera žije ve Francii, od roku 1981 má tamní občanství. Předloni získal znovu občanství české.

Od loňska si čtenáři mohou koupit jeho zatím poslední román Slavnost bezvýznamnosti v překladu Anny Kareninové. Jde o mimořádnou událost, protože Kundera, který píše už pouze francouzsky, od 90. let minulého století překlady svých děl nepovoloval.

 

Právě se děje

Další zprávy