Přehledně: Vyjdou vzpomínky Woodyho Allena, kniha o Dylanovi nebo Karikův thriller

Kultura Kultura
18. 2. 2021 13:05
Vzpomínky filmaře Woodyho Allena, syna herce Alaina Delona nebo manželky čekisty, která zažila stalinské čistky ve vrcholné funkci i jako jejich oběť v lágru, vyjdou 18. března na Velký knižní čtvrtek. Akci pořádá síť Kosmas, nyní představila všech 12 titulů. V den Velkého knižního čtvrtka se jim bude věnovat streamovaná beseda, rozhovory s autory povede novinář Petr Vizina.
Obal knihy Slyšet jeleny zpívat.
Obal knihy Slyšet jeleny zpívat. | Foto: Argo

František Šmehlík: Slyšet jeleny zpívat

Dále vyjde detektivní román z Beskyd nazvaný Slyšet jeleny zpívat od letos šestadvacetiletého Františka Šmehlíka. Na začátku je v horské osadě nalezena brutálně zavražděná dívka. Když šéf ostravské mordparty dojde k přesvědčení, že vrahem musí být někdo z místních, začne rozplétat sousedské vztahy a souvislosti s drogovým byznysem.

"Postupně se seznamuje se všemi obyvateli osady, zneuznaným hudebníkem, věčně nemytým pasákem koz nebo váženým, ale nerudným architektem a jeho slabomyslným synem. Do vyšetřování se brzy začnou promítat osobní životy kriminalistů," uvádí nakladatelství Argo.

S prostředím Beskyd spisovatel nemá osobní zkušenost. "Maximálně se to dá přirovnat k pobytu na středoškolském internátě, což byla taková malá komunita, ale to nebyla úplně motivace k napsání," vysvětluje. O postavy se nebojí, dopředu si musel příběh vymyslet, takže věděl, co protagonisty čeká. "Detektivka vyžaduje pečlivou přípravu, což pro mě vždy byla výzva. Jsem povahou spíš improvizátor, volnomyšlenkář, a tak jde detektivka trochu proti mojí povaze. Věděl jsem, že se to nedá napsat a la prima, ale vše, co tam bude, musí být dopředu připravené, protože by to jinak dopadlo katastrofou."

Název knihy vychází z osobního zážitku. "Jeleny jsem zpívat slyšel, když jsem začínal psát. Poštěstilo se mi být pár metrů od zpívajícího jelena a byl to silný zážitek," dodává Šmehlík.

 

Právě se děje

Další zprávy