Přehledně: Vyjdou vzpomínky Woodyho Allena, kniha o Dylanovi nebo Karikův thriller

Kultura Kultura
18. 2. 2021 13:05
Vzpomínky filmaře Woodyho Allena, syna herce Alaina Delona nebo manželky čekisty, která zažila stalinské čistky ve vrcholné funkci i jako jejich oběť v lágru, vyjdou 18. března na Velký knižní čtvrtek. Akci pořádá síť Kosmas, nyní představila všech 12 titulů. V den Velkého knižního čtvrtka se jim bude věnovat streamovaná beseda, rozhovory s autory povede novinář Petr Vizina.
Obal knihy Tyhle fragmenty.
Obal knihy Tyhle fragmenty. | Foto: Host

Bianca Bellová: Tyhle fragmenty

Z české prózy nabídne Velký knižní čtvrtek novou sbírku povídek padesátileté Biancy Bellové, držitelky ceny Magnesia Litera za román Jezero. V knize nazvané Tyhle fragmenty překládá útržky lidských osudů z období puberty, dospívání či prvních lásek.

"Jako autorku mě nejvíc zajímá dětství, kdy se na tu tabulu rasu dítěte obtiskuje okolní svět, kde se formují všechny základní životní zkušenosti, přístupy ke světu, patologie," vypočítává Bellová, jejíž syn pracuje jako učitel ve školce. "Vždy se těším, až přijde domů a bude mi vyprávět, co dělali. Ta dětská nevinnost je něco fascinujícího, přijde mi to jako opravdový zázrak," doplňuje.

V jejích povídkách jedna hrdinka zažije přelomovou situaci na koupališti, pro další je klíčové setkání dohodnuté přes seznamovací sociální síť Tinder. Jednomu muži zemře přítel, jiný se vydává číst na literární festival.

"Když došlo ke covidové epidemii, lidé seděli doma a já začala publikovat již napsané povídky na sociálních sítích. Našly si čtenáře, ti se pak ptali, kdy budou následovat další. Tak jsme s nakladatelstvím Host došli k tomu, proč je nevydat, protože v uceleném souboru je čtenáři ještě neznají," popisuje Bellová.

 

Právě se děje

Další zprávy