Přehledně: Vyjdou vzpomínky Woodyho Allena, kniha o Dylanovi nebo Karikův thriller

Kultura Kultura
18. 2. 2021 13:05
Vzpomínky filmaře Woodyho Allena, syna herce Alaina Delona nebo manželky čekisty, která zažila stalinské čistky ve vrcholné funkci i jako jejich oběť v lágru, vyjdou 18. března na Velký knižní čtvrtek. Akci pořádá síť Kosmas, nyní představila všech 12 titulů. V den Velkého knižního čtvrtka se jim bude věnovat streamovaná beseda, rozhovory s autory povede novinář Petr Vizina.
Obal knihy Z rodu vyvolených.
Obal knihy Z rodu vyvolených. | Foto: Garamond

Alain-Fabien Delon: Z rodu vyvolených

Další prózou zařazenou do Velkého knižního čtvrtka je Z rodu vyvolených od Alaina-Fabiena Delona, syna známého herce Alaina Delona a bývalé modelky Rosalie van Breemenové. Když mu bylo 18 let, prohlásil v rozhovoru, že jeho rodina je peklo a rodiče že jsou jeho největšími nepřáteli. Dnes, v sedmadvaceti, už se na rodinu dívá s větším pochopením, naznačuje částečně autobiografická próza.

"Jestli se smířil s maminkou a tatínkem v realitě, se můžeme jen dohadovat. Román ale zcela jistě vychází z jeho životních zkušeností a kdybychom se řídili jím, asi se dá říct, že pro rodiče nachází větší pochopení," shrnuje redaktorka knihy Petra Zikmundová. "Ví, že jejich chování, které není vždy košer, má nějaké důvody, že jeho rodiče jsou také lidi," popisuje redaktorka text, v němž se Alain-Fabien Delon smiřuje sám se sebou, s životní i kariérní rolí, a především s osobností svého otce Alaina Delona.

"Vypravěči je od dětství vtloukáno do hlavy, že je z rodu vyvolených, že z něj musí být něco extra, protože má silné delonovské geny," vysvětluje Zikmundová název knihy, kterou do češtiny přeložil Tomáš Havel. Vydá ji nakladatelství Garamond.

 

Právě se děje

Další zprávy