Poprvé vyjde Balet malomocných. Leonard Cohen ho napsal, když žil s rabínem

Kultura Guardian, Kultura
8. 3. 2022 14:00
Na podzim v angličtině vyjde dosud nepublikovaná próza kanadského básníka a písničkáře Leonarda Cohena nazvaná Balet malomocných (A Ballet of Lepers). Hudebník, jenž zemřel před šesti lety, ji napsal roku 1956. Místo ní ale ve stejné době nakonec zveřejnil svou první sbírku poezie.
Písničkář a básník Leonard Cohen na snímku z roku 2014, dva roky před smrtí.
Písničkář a básník Leonard Cohen na snímku z roku 2014, dva roky před smrtí. | Foto: ČTK/APInvision

Podle britského deníku Guardian se devadesátistránková kniha zabývá "toxickými vztahy a tím, jak daleko je člověk ochoten zajít, aby je udržel". Protagonistou je pětatřicetiletý muž, který si k sobě nastěhuje dědečka sužovaného náhlými záchvaty agrese, což zase probudí násilí ve vypravěči.

"Přistěhoval se ke mně dědeček. Neměl kam jinam jít. Co se stalo všem jeho dětem? Smrt, rozklad, exil - ani nevím. Mí vlastní rodiče zemřeli v bolestech," začíná kniha.

Autorův životopisec Ira Nadel uvedl, že v Baletu malomocných se Leonard Cohen začal intenzivněji zabývat židovskými dějinami a tragickým osudem biblického národa, což později rozvinul ve své poezii. "Částečně také reflektoval vlastní soužití se senilním dědečkem, který ale na rozdíl od románu nebyl násilný," napsal Nadel.

Cohenovým dědečkem byl rabín Solomon Klonitzki-Kline, jenž kvůli protižidovským pogromům utekl z Litvy za příbuznými. Ve stáří trpěl Alzheimerovou chorobou, písničkář s ním chvíli žil v kanadském Montréalu. "Večer s Leonardem často sedávali nad knihou Izajáš. Rabín ji znal zpaměti a Leonard si zamiloval její poetiku, fantazii a věštectví. Nejvíc ze všeho jej ale těšilo pobývat ve společnosti starého pána, který dával najevo ‚solidárnost a radost‘ nad tím, že vnuk také píše," vylíčila novinářka Sylvie Simmonsová v česky předloni vydaném životopisu I’m Your Man.

V této době Leonard Cohen na psacím stroji vytvořil Balet malomocných. Po dokončení text nabídl dvěma nakladatelstvím včetně známých Ace Books, obě ho však odmítla. Později řekl, že Balet malomocných je "pravděpodobně lepší román" než Oblíbená hra, kterou jako svou první prózu vydal roku 1963.

V angličtině letos Balet malomocných doprovodí 15 autorových povídek a krátká rozhlasová hra. Všechny pocházejí z let 1956 až 1961 a věnují se "studu, pocitu nedostatečnosti i touze ve všech jejích náboženských i světských konotacích, ať už je to touha po lásce, rodině, svobodě, nebo přesahu", uvádí nakladatelství Canongate. Knihu vydá 11. října.

Správce Cohenovy pozůstalosti Robert Kory se odvolává na slova, která písničkář pronesl před smrtí. "Leonard řekl, že jeho skutečným mistrovským dílem je archiv, který udržoval kvůli fanouškům a badatelům. Přál si, abychom ho jednou objevili. Touto knihou cesta začíná," říká Kory.

 

Právě se děje

Další zprávy