Poirot žije. Hrdinu Agathy Christie vkřísila Sophie Hannah

ČTK Kultura ČTK, Kultura
26. 8. 2014 15:43
Dědicové Agathy Christie vůbec poprvé dovolili návrat Hercula Poirota na stránky nových detektivních příběhů.
Seriálovou tvář dal Herculu Poirotovi anglický herec David Suchet.
Seriálovou tvář dal Herculu Poirotovi anglický herec David Suchet. | Foto: ČT

Praha - Téměř po čtyřiceti letech se ke čtenářům vrací legendární belgický detektiv Hercule Poirot, slavná postava spisovatelky Agathy Christie. V češtině vyjde jeho zcela nový příběh s názvem Vraždy s monogramem, který napsala uznávaná autorka psychothrillerů Sophie Hannah, 9. září v Knižním klubu. Kniha vychází současně ve 28 jazycích a 50 zemích.

Dědicové Agathy Christie vůbec poprvé dovolili návrat Hercula Poirota na stránky nových napínavých příběhů. Poslední román s belgickým detektivem publikovala slavná autorka detektivek v roce 1975 a Hercule Poirot v knize nazvané Opona: Poirotův poslední případ dokonce umírá na srdeční záchvat. Ve Vraždách s monogramem se však čtenáři s Poirotem vrátí do roku 1929. 

Sophie Hannah.
Sophie Hannah. | Foto: Euromedia Group

"Představa Sophie Hannah o zápletce byla tak přesvědčivá a její nadšení pro babiččinu práci tak silné, že jsme cítili, že nastal pravý čas pro napsání nové Christie," uvedl Mathew Prichard, vnuk Agathy Christie.

Nový detektivní román s Herculem Poirotem je zasazený do Londýna 20. let. Začíná v kavárně, kde se Poirotovi svěří mladá žena, že je v ohrožení života. Je vyděšená, ale prosí Poirota, aby nikdo nehledal a netrestal jejího vraha. Trvá na tom, že jakmile bude mrtvá, spravedlnosti bude učiněno zadost.

Sophie Hannah: Vraždy s monogramem.
Sophie Hannah: Vraždy s monogramem. | Foto: Euromedia Group

Později v noci se Poirot dozví, že v luxusním hotelu byli zavražděni tři hosté a v ústech každého z nich se našel manžetový knoflíček. Mohla by zde být souvislost s vystrašenou ženou? Zatímco se Poirot snaží dát dohromady podivné kousky zločinné skládanky, vrah připravuje hotelový pokoj pro čtvrtou oběť?

Sophie Hannah je autorkou devíti bestsellerů v žánru psychothrilleru publikovaných ve 27 zemích. Dva z nich (Point of Rescue a The Other Half Lives) se staly předlohou pro televizní minisérii Case Sensitive. Za román The Carrier pak získala britskou National Book Award za krimi roku. Píše rovněž poezii, za niž byla nominována na cenu T. S. Eliota a je také autorkou několika dětských knih. V češtině dosud vyšel druhý z jejích psychologických thrillerů nazvaný Ztráty a lži (Hurting Distance). Další dva připravuje nakladatelství Euromedia Group k vydání.

 

Právě se děje

Další zprávy