Podcast: Věřím, že naším úkolem je vzpomínat na strašné věci

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
16. 11. 2022 18:00
Takzvané "hodolanské peklo" na Olomoucku, poválečný sběrný tábor spojený s odsunem Němců, mučením a vraždami mužů, žen i dětí, připomíná prozaická prvotina novinářky Veroniky Jonášové. Vyprávění nazvané Ada, které vydává nakladatelství Argo, je založené na autorčině rodinné historii. Předlohou se stal osud její praprababičky Hedwigy Müllerové.
Novinářka Veronika Jonášová, autorka knihy Ada.
Novinářka Veronika Jonášová, autorka knihy Ada. | Foto: Matej Slávik

"Pasáže s těmi nejhoršími způsoby mučení jsem si nevymyslela. Ačkoli vypadají, že se nemohly stát, je to realita," odkazuje Jonášová na historické prameny, které na Palackého univerzitě v Olomouci zpracoval roku 2012 historik Martin Hájek.

Píše se o zastřelení tří desítek seniorů, bití ocelovými pruty, znásilňování, trhání vnitřností. V táboře - zřízeném těsně po konci války pro Němce - se ocitli také němečtí Židé po svém návratu z koncentračních táborů nebo němečtí antifašisté.

Podcast s Veronikou Jonášovou si můžete poslechnout zde:

"O odsunu Němců se v posledních letech už mluví, ale o specifické situaci v táboře v Hodolanech na Olomoucku jsem neměla tušení," vysvětluje autorka, proč se do psaní pustila. Ani z domova si nepamatuje, že by se rodinný příběh z poválečné historie připomínal. Veronika Jonášová na něj narazila až v dospělosti, když si s babičkou prohlížela rodinné album. "Dochovala se praprababiččina svatební fotka. Zaujalo mě, jak jí je podobná moje dcera, a chtěla jsem se dozvědět víc."

Jonášová tak zjistila, že praprababička se jmenovala Hedwiga Müllerová a dnes je pohřbena v Německu společně s manželem Franzem, který má do kamene vyryté jako datum úmrtí jen rok 1945. Jak zemřel, není známo. "Svého muže přežila o celých 28 let, jež musela strávit bez něj a v cizí zemi," vypráví autorka v knize Ada.

Hedwiga Müllerová, praprababička Veroniky Jonášové na své svatební fotografii.
Hedwiga Müllerová, praprababička Veroniky Jonášové na své svatební fotografii. | Foto: Sigmund Wasservogel

Veronika Jonášová, narozená roku 1982, patří ke generaci, která už v komunistickém Československu nestihla příliš zažít oficiální strašení "západoněmeckým revanšismem". Komplikované a traumatizující téma poválečného odsunu proto vidí s odstupem. "Přestože moje praprababička byla vyhnaná sudetská Němka, vůbec odsun nevnímám jako osobní téma, jsem od té historie odstíněná. Nechci určovat, kdo byl v právu a na čí straně je vina, jen připomenout obrovské utrpení, které bylo spácháno."

Jak se podle ní dá o nedávné historii mluvit? "Nerozdávat nálepky, kdo za co může. Když jsem se babičky ptala, proč jsme se o tom doma nikdy nebavili, říkala, že se děly strašné věci. Věřím, že naším úkolem je na ně vzpomínat. Mluvit o tom, co se dělo, aniž bychom historii hodnotili," navrhuje.

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je dnes novinářka Veronika Jonášová. K poslechu na platformách: Soundcloud, Spreaker, Spotify, Apple Podcasty a Google Podcasty.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy