Podcast: V opileckém finále byl Jack Kerouac melancholikem dětství

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
23. 3. 2022 17:30
Překladatel a znalec literatury beat generation Josef Rauvolf rozlišuje autory, kteří ho oslovili v určitém období, třeba Karla Maye a Jaroslava Foglara, dnes už by je ale znovu asi nečetl. „Zatímco beatnici, nejen Jack Kerouac, ale také Allen Ginsberg, William Burroughs nebo Gregory Corso, mě provázejí celým životem. Stárnu s nimi,“ říká.

Jeden z beatniků, s nimiž devětašedesátiletý překladatel a novinář Rauvolf stárne, je Jack Kerouac, kterého v USA i Česku proslavil román Na cestě. Narodil se přesně před 100 lety, zemřel v pouhých sedmačtyřiceti, roku 1969. Nakladatelství Argo teď v novém překladu Lucie Simerové vydalo jeho román Doktor Sax.

Podcast s Josefem Rauvolfem si můžete poslechnout zde:

Kerouac se v něm vrací do dětství a dospívání. Zároveň vypráví příběh doktora, který bojuje s archetypálním zlem: hadem, jenž chce zničit svět a ukrývá se na kopci. "Kerouac byl velký melancholik. Dětství a mládí do doby, než jeho rodinu postihla ekonomická katastrofa, bylo období klidného, zajištěného domova. Bylo pro něj asi navždy jediným obdobím spokojenosti a bezpečí. Proto se podle mě k němu jako útočišti, kotvě a úkrytu vracel," přibližuje Josef Rauvolf, překladatel i vykladač mnoha beatniků.

"Beat generation byla generací blahoslavenství, rozkoše, života a něhy. Ale v novinách jí říkají generace vzpoury a povstání. Ta slova jsem nikdy nepoužil, protože jsem katolík. Věřím v řád, něhu a zbožnost," vysvětloval samotný Kerouac v roce 1968, krátce před svou smrtí.

Vymezoval se proti tehdy populárnímu hnutí hippies. "Mám-li Kerouaca chytit za slovo, té něhy, především svým partnerkám a manželkám, moc nerozdával. To spíš kamarádům, třeba Nealovi Cassadymu. A pokud jde o blaženou generaci, ke stáru byl stále víc doprava. Třeba tvrdil, že Kreml vymyslel hnutí hippies a infikoval jím Ameriku, aby ji rozložil. KGB byla jistě vlivná organizace, ale tímhle jí dost fandil," podotýká Rauvolf.

Podle něj spisovatel začal pít po úspěchu knihy Na cestě, anglicky vydané roku 1957. "Ten úspěch byla mediální tsunami. Nedokázal s ním pracovat. Cyničtí novináři vytrhávali věty z jeho rozhovorů, ponižovali ho, dělali z něj blbečka. Pil, aby si vytvořil před nepřátelským světem médií i vytlemených fanoušků clonu," míní Rauvolf.

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je dnes překladatel Josef Rauvolf. Ukázku z knihy Doktor Sax čte Eva Srpová. K poslechu na platformách: Soundcloud, SpreakerGoogle PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy