Podcast: V autě jsem měl 24 milionů dolarů, parťák 60 tisíc a dostal kulku do hlavy

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
13. 10. 2022 16:00
Spisovatel Jan Novák na sebe upozornil knihami o bratrech Mašínových či Milanu Kunderovi. Na dnešní Velký knižní čtvrtek vydává příběh z vlastního života.
Spisovatel Jan Novák.
Spisovatel Jan Novák. | Foto: Honza Mudra

"Po deseti letech práce na volné noze mi došly peníze. Nechtěl jsem jít učit nebo někam do kanceláře," vzpomíná Jan Novák na historku vzdálenou třiadvacet let, která ožívá v jeho nové knize Těžký prachy, již vydává pražské nakladatelství Argo.

Podcast s Janem Novákem si můžete poslechnout zde:

V listě Chicago Tribune tehdy, v létě roku 1999, vyšel inzerát agentury hledající kurýry na rozvážení peněz. Spisovatel, jenž do té doby nedržel pistoli v ruce, už po třech dnech výcviku seděl ozbrojený v obrněném voze ve službách firmy United Armored Services.

Do práce, při níž špatně placení lidé převážejí obrovské sumy, nastupoval s očekáváním, že tu najde příběhy pro svoje další psaní. "Bylo šílené vedro, klimatizace klekla. Auto, do kterého pere ze všech stran slunce, se změnilo v troubu," vzpomíná na den, kdy vyrazil na cestu přezdívanou Viper Route, tedy Zmijí cesta.

"Pracovat na Zmiji znamenalo řídit nejhorší šunky firemního vozového parku po těch nejdrsnějších ulicích Chicaga. Ale moje zařazení mělo svou logiku: Nebyl jsem mladým mužem po vojně s budoucností u policie, kterých si podnik cenil; jako starší nováček s divnou pracovní minulostí jsem byl naprosto postradatelný. Dočasná výpomoc, dokonce magistr, prostě 'egghead', což mně nevadilo - čím hůř, tím líp pro psaní," rekapituluje v knize.

Novákovi trvalo rok, než levou rukou dokázal uzvednout třináctikilový pytel mincí. Dvě léta si musel počkat na chvíli, kdy mu parťák zastřeleného kurýra odvyprávěl tragický příběh loupežné vraždy ve směnárně.

"Prvního v měsíci a na svátek Halloween se vždycky spousta lidí hodila marod," vzpomíná Novák. První den v měsíci totiž chodí vládní podpora, což znamená více práce pro ty, kdo ji rozvážejí. Svátek zas obnáší větší riziko, že lupiči využijí karnevalové přestrojení a masky.

"Každý z kurýrů měl vymyšlenou dokonalou loupež a často se tou představou bavili, přestože nikdo z nich svůj plán neprovedl," směje se Novák. A prozrazuje i svůj vlastní loupežný plán. "Nejméně polovina lidí patřila k minoritám. Hispánci nebo černoši a pak lidi, které tam zavál osud. Bývalý zaměstnanec OSN, Pákistánec, který tam provedl kdovíco, Mongol, úplný ostrostřelec a vášnivý amatérský historik, zajímaví lidi," popisuje firmu Novák.

"Příběh, který se mě dotýká nejvíc, prožil bosenský muslim Senad Omanić, jediný člověk, s nímž jsem se stýkal i mimo práci, hráli jsme šachy. Bojoval během jugoslávských válek u Mostaru, byl raněný. Jako kurýra ho postřelili na Vánoce, dostal kulku do hlavy kvůli šedesáti tisícům dolarů," popisuje jednoho z hrdinů své knihy.

Fakt, že viděl 24 milionů dolarů v bankovkách vyskládaných na paletách, což byl největší obnos, který převážel, jeho vztah k penězům nijak nezměnil. Přiznává ale, že od té doby dokáže podle tloušťky balíčku odhadnout, o jakou sumu se jedná.

V poslední kapitole knihy zachycuje, jak se byznys ozbrojených kurýrů od té doby změnil. Práce je na jednu stranu lehčí, protože se tolik neplatí mincemi a daleko víc se používají kreditní karty. Firma, která zbohatla na tom, že místo tří kurýrů začala v obrněném voze jezdit jen dvojice, momentálně vysílá do terénu vozy s jediným člověkem. "Jeho parťákem je Big Brother," naráží spisovatel na všudypřítomnost kamer napojených na bezpečnostní systém, které druhého hlídače nahradily.

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je na Velký knižní čtvrtek spisovatel Jan Novák. K poslechu na platformách: Soundcloud, Spreaker, Spotify, Google Podcasty a Apple Podcasty.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy