Podcast Petra Viziny: Že Češi přijali roušky, neznamená, že jsou ovce, říká Slouka

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
20. 5. 2020 18:00
Se spisovatelem Markem Sloukou o americké posedlosti náboženstvím a zbraněmi. I o tom, proč Češi a Američané reagují na pandemii jinak.

19 současných českých autorů se setkalo v knize, která 19 procenty z prodeje přispěje na pomoc těm, jimž ublížil covid-19. Vedle Pavla Kosatíka, Biancy Bellové, Aleny Mornštajnové nebo Petra Stančíka je jedním z nich Mark Slouka. Američan, který se narodil českým exulantům.

Vystudoval literaturu a také ji učil na předních amerických univerzitách - na Harvardu i na University of California San Diego. V češtině mu vyšly dvě knihy. Román Viditelný svět a memoáry Daleko v srdci.

Podcast s Markem Sloukou si můžete poslechnout zde:

Slouka svou esej v knize nazvané Za oknem - 19 spisovatelů proti covid-19, kterou vydá nakladatelství Prostor, pojmenoval Malý bratr. Srovnává v ní reakce na šíření viru ve Spojených státech a ve svém druhém, novějším domově Česku. Právě ono je pro autora "malým bratrem", který vzhlíží ke svému americkému sourozenci. Neprávem, tvrdí Slouka a vyzdvihuje naši civilní reakci na krizi. "Můj švagr ovšem stále nechápe, jak jsem mohl odejít z podle něj nejlepší země na světě. Češi v mém okolí často mluví podobně jako můj švagr," všímá si spisovatel.

Právě reakce na pandemii ukázala podle Slouky vnitřní rozdělení Spojených států za prezidenta Donalda Trumpa. Proti nošení roušek či zavírání restaurací a obchodů se v USA zvedla opozice, jejíž součástí byli jak náboženští kazatelé, tak zvýšená poptávka po střelných zbraních.

"Šílenství Ameriky většinou bublá tiše pod povrchem. Krize to změní," soudí Mark Slouka. "Při zpětném pohledu jednou uvidíme, že USA jako říše a velmoc - Řím 21. století - zažily v roce 2020 zlom. Jen nevíme, zda k lepšímu."

Vítejte u podcastu Na dotek. Jeho dnešním hostem je Mark Slouka, americký spisovatel usazený toho času v Praze. K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy