Podcast Petra Viziny: O sexu se stále neumíme bavit, říká Vojtko

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
3. 6. 2020 18:00
S párovým terapeutem Honzou Vojtkem o tom, že tolerovat svého partnera je málo. A také o tom, že ani v nejharmoničtějším vztahu není jeden zodpovědný za štěstí druhého.

Mýty, s nimiž k němu přicházejí partneři hledající pomoc, nepřestávaly Honzu Vojtka udivovat. Vybral proto devatenáctero těch nejčastějších - a napsal o nich knihu.

"Žijeme v době, která nám ústy motivačních řečníků, ale i psychologů a terapeutů slibuje, že když budeme dělat to a to, věnovat se tomu a tomu, chovat se tak a tak - budeme šťastní nebo úspěšní a vyhnou se nám starosti a těžkosti," konstatuje.

Podcast s Honzou Vojtkem si můžete poslechnout zde:

Přestože o tom v knize přímo nepíše, dívá se tedy zjevně jako na mýtus i na přesvědčení, že tytéž postupy a metody povedou u každého partnerského páru ke stejnému, dokonalému cíli.

Sám se čtenářům snaží nabídnout něco jiného: "příběhy z terapeutovny", které dobře demonstrují jedinečnost každého vztahu. A protože jsou reálné, nekončí samozřejmě všechny nutně happy endem.

"Velké příběhy o věčné lásce, která činí člověka šťastným, prosakují pohádkami, mytologií i vyprávěním našich prarodičů," říká Vojtko v rozhovoru o své knize, kterou pod názvem Vztahy a mýty: Párová terapie do kapsy vydalo nakladatelství Paseka. Pak jsou ale oblasti, k nimž nám neříkají zhola nic. Nepomohou nám s tím, jak se bavit otevřeně o sexu nebo jak se zbavit nebezpečné představy, že druhý je tu od toho, abychom ve vztahu byli šťastní, upozorňuje autor knihy.

Vítejte u podcastu Na dotek. Tentokrát je jeho hostem párový terapeut Honza Vojtko. K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy