Podcast Petra Viziny: Za komunistů mi jméno Horáková nic neříkalo, vzpomíná Anýž

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
26. 8. 2020 18:00
S novinářem Danielem Anýžem o lekci morálky z 50. let, dospívání v pozdním socialismu a kampani "Zavražděna komunisty".

"Jmenuji se Daniel Anýž, jsem novinář a nejsem ve službě," představil se ve dveřích washingtonského bytu zpola žertem tehdejší redaktor Hospodářských novin. Proti němu stála Jana Kánská, která už od 60. let žije v americkém exilu. Psal se rok 2006 a kontury děsivého příběhu její maminky, Milady Horákové, už byly dobře známé. Anýž tak neměl v úmyslu s Kánskou rozmlouvat o tragické rodinné historii. Už proto, že k traumatu, které ve stalinistickém Československu zažila jako šestnáctiletá, se vrací jen nerada.

Přesto je jedním z výsledků jejich setkání kniha Jdu s hlavou vztyčenou. Příběh rodiny Milady Horákové.

Podcast s Danielem Anýžem si můžete poslechnout zde:

Byly to vzpomínky na Janina otce Bohuslava Horáka (1899-1976), manžela Milady Horákové, které nakonec daly vzniknout knize. Nabízely příležitost o něco hlouběji porozumět rodině národněsocialistické političky a feministky, která se nesehnula před nacisty a nesmířila se ani s komunistickým násilím.

"Jak rychle se přitom národ dokáže ohnout, je pro mě velkou lekcí," komentuje dnes Anýž rozhlasové "chvilky nenávisti" vůči "zrádcům". Přenosy z monstrprocesů a žádosti pracovních kolektivů o trest smrti pro Miladu Horákovou tehdy z utečeneckého tábora v Německu poslouchal i její manžel Bohuslav Horák.

"Když si člověk čte o tom, jak se zachoval tak slušný a čestný člověk, jako byl Bohuslav, který nebyl takový bojovník jako Milada, začne potom reflektovat sám sebe. Jak se choval na konci komunismu a jak se chová nyní," uvažuje Anýž.

"Každý jako já, kdo v 80. letech vystudoval vysokou školu a složil zkoušku z marxismu-leninismu a z mezinárodního dělnického hnutí, nemůže říct, že stál mimo, nebo byl dokonce v opozici," dodává.

Možnost dozvědět se více o knize, kterou připravil, zmařila v první polovině roku epidemiologická opatření. Přesto se o Miladě Horákové nakonec snad nikdy nehovořilo více - díky peripetiím, jež provázely kampaň nazvanou "Zavražděna komunisty".

Co o ní soudí dnešní host podcastu Na dotek Daniel Anýž? K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle Podcasts i Spotify.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy