Podcast Petra Viziny: Byli Juráček, Havel nebo Vaculík hodní? Směju se, říká Horáková

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
25. 6. 2020 18:00
S Daňou Horákovou o uctívání pomníků, hodných i zlých mužích a ztraceném pudu sebezáchovy.

"V zrcadle se člověk rád vidí nalíčený nebo v masce. Nerad se odhaluje, dokonce i sám před sebou," říká Daňa Horáková o vzniku své knihy nazvané O Pavlovi.

Novinářka, spisovatelka i bývalá ministryně kultury spolkové země Hamburk se v ní vrací k manželství s ikonou československé nové vlny 60. let, režisérem Pavlem Juráčkem. Portrét jejich vzájemného vztahu však rozhodně není ikonický.

Podcast s Daňou Horákovou si můžete poslechnout zde:

Horáková v knize zkoumá povahu manželství, které pro ni znamenalo sebedestrukci. Zároveň jde o poněkud nelichotivý portrét Pavla Juráčka samotného, jehož nekritické uctívání v Česku nazývá Horáková morbidním.

"Napsala mi absolventka FAMU a za knihu mi vynadala. Že se nesluší takhle mluvit o géniovi. A že ho má velmi ráda, přestože ho neznala. To je pro mě morbidní, zamilovat se do obrazu, který Pavel po sobě zanechal. Zamilovat se do pomníku," říká.

Kniha O Pavlovi není jen portrétem jednoho vztahu, ale také československého disentu 70. a 80. let minulého století i života v německém exilu.

"Měla jsem kolem sebe spoustu hodných chlapů, ale když se objevil Pavel, zmizel můj pud sebezáchovy," rekapituluje Horáková. "Jestli se dá říct o Václavu Havlovi nebo Ludvíku Vaculíkovi, že to byli hodní chlapi? Doufám, že vidíte, jak se směju."

Režisér Pavel Juráček zemřel v květnu 1989. Na podzim vyjde čtvrtá, poslední část jeho deníků, které se staly literární senzací. "Co tam o mně píše, není žádný chvalozpěv, přesto jsem je nakladateli dala," konstatuje Daňa Horáková.

Vítejte u podcastu Na dotek. Jeho dnešním hostem je Daňa Horáková. K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle Podcasts, Apple Podcasts i Spotify.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy