Podcast Petra Viziny: Chlap kolem padesátky to schytává ze všech stran, říká Hájíček

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
15. 7. 2020 18:00
Se spisovatelem Jiřím Hájíčkem o červené knihovně, partnerských vztazích a pocitu člověka narozeného koncem šedesátých let.

"Měl to být banální příběh. Chlap si najde jinou, o pětadvacet let mladší, a jeho žena neví, jak se s touhle červenou knihovnou vypořádat," říká autor povídek a románů z jihočeského venkova o své novince. Nazval ji Plachetnice na vinětách a původně ji plánoval jako literátský román.

Hlavní postava sice nakonec není spisovatelka, ale literaturu alespoň vyučuje na univerzitě. "A jak se intelektuál s příběhem hodným červené knihovny vyrovnává? Myslím, že v jádru úplně stejně jako holka z vesnice," přibližuje Hájíček.

Podcast s Jiřím Hájíčkem si můžete poslechnout zde:

Držitel cen Magnesia Litera za romány Selský baroko (2006) a Rybí krev (2013) znovu otevírá téma kontrastu českého města a venkova. A opět připomíná historické konflikty, které se ještě nestaly tak docela minulými.

Hlavní představitelka knihy tentokrát patří věkem do "sendvičové generace" - sedmačtyřicetiletá žena s odrůstajícími dětmi a stárnoucími rodiči, o něž je třeba se starat.

V rozhovoru o nové knize Jiří Hájíček vysvětluje, jak jeho vztah k minulosti utvářela rodinná historie, v níž komunisté udělali z dědečka "kulaka" a otci zakázali byť se jen vyučit.

"Na některé věci jsem se nestihl zeptat," lituje Hájíček, který zároveň odmítá plakátový antikomunismus. "Zažil jsem kus totality do nějakých dvaadvaceti let, patřím ke generaci, která si snad jen tak nenechá něco namluvit."

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je dnes spisovatel Jiří Hájíček. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Apple Podcasts i Spotify.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy