Podcast Petra Viziny: Báli se, co na to Vatikán, říká žena tajně vysvěcená na kněze

Petr Vizina Petr Vizina
Aktualizováno 29. 12. 2020 18:15
S církevní právničkou Evou Vybíralovou a knězem Zdeňkem Jančaříkem o rebelství tajného katolického biskupa Felixe Marii Davídka, který za normalizace vysvětil na katolického kněze Ludmilu Javorovou. 28. prosince uplynulo od této události, provedené v Davídkově rodném domě v Chrlicích, přesně padesát let.

"Mnozí se tvářili, jako bych po roce 1990 měla už jenom mlčet a se svými tajemstvími dožít," říká osmaosmdesátiletá Ludmila Javorová v knize rozhovorů nazvané Ty jsi kněz navěky, kterou nedávno vydal Portál. Připomíná tak, jak těžce se žije ženě, která se v rozporu s nařízeními své církve stala z lásky k ní jejím knězem.

Podcast věnovaný Ludmile Javorové si můžete poslechnout zde:

Jde o spletitý příběh, v němž stěžejní roli hraje fakt, že katolíci čelili po nástupu komunismu intenzivnímu útisku, pronásledování a snahám o likvidaci. Část jich proto přešla do ilegality a vytvořila společenství, jež později vešlo ve známost jako "tajná" nebo také "skrytá" církev. Řídila se takzvanými "mexickými fakultami" - sadou výjimečných pravomocí, které Vatikán předával církevním představeným v zemích, kde čelili útlaku.

Jedním z klíčových představitelů této části katolíků byl tajně vysvěcený biskup Felix Maria Davídek, jenž žil v letech 1921 až 1988. Vizionář a politický vězeň si v komunistických žalářích odseděl 14 let. Zkušenosti s režimem jej vedly k výjimečnému a dodnes kontroverznímu rozhodnutí: vysvětit na katolického kněze ženu, protože věřil, že tak její služba unikne pozornosti politické policie. Pro tento účel si vybral Ludmilu Javorovou.

Knižní rozhovor, který s ní vedl kněz a salesiánský řeholník Zdeněk Jančařík, poodkrývá dění v utajené církvi, jež je dodnes zčásti zahalené nejasnostmi a mlčením přímých účastníků. Z vyprávění Ludmily Javorové však vyplývá, že Davídek se po okupaci Československa v srpnu 1968 obával pokusu komunistické moci o úplné zničení církevních struktur i věznění a deportace jejích představitelů do Sovětského svazu. Proto se rozhodl očekávanému nebezpečí čelit radikálně.

Podle historičky a církevní právničky Evy Vybíralové z Ústavu pro studium totalitních režimů mu však možnost vysvětit na kněze ženu nedávaly ani zmiňované "mexické fakulty". Na základě svého bádání Vybíralová ještě dodává, že jedním z dalších motivů Davídkova postupu byla i snaha pomoci řeholnicím v komunistických věznicích. Na rozdíl od svých mužských protějšků, které mohly tajně sloužit mše i za zdmi lágrů, byly ženy v žalářích o tuto důležitou část svého života připraveny.

A konečně je zde ještě jeden aspekt: Davídek v ženách viděl duchovní potenciál, který zbytečně leží ladem. "Touhu po plnosti, touhu spojovat, intuici a empatii," přibližuje Javorová v knižním rozhovoru, co měl její světitel na mysli.

"Pro katolickou církev, téměř bez výjimky reprezentovanou v mocenských pozicích muži, je svěcení žen stále traumatizujícím tématem," přiznává kněz a autor knižního rozhovoru s Ludmilou Javorovou Zdeněk Jančařík. Setkání se ženou, která ve skrytosti už půl století nese pečeť kněžství, se prý i pro něj stalo příležitostí porozumět nově kněžství vlastnímu.

Vítejte u podcastu Na dotek. Hosty Petra Viziny jsou dnes Zdeněk Jančařík a Eva Vybíralová. Zazní také vzpomínky Ludmily Javorové, pořízené při přípravě knižního rozhovoru. K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy