Podcast: Proč člověk myslí na to, že by někdo mohl uctívat jeho zemřelou sestru

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
30. 11. 2022 18:00
„Už delší dobu jsem v hlavě nosil nápad. Týkal se chlapíka, který zjistí, že existuje náboženský spolek uctívající jeho dávno zemřelou sestru,“ přibližuje novinář, scenárista a spisovatel Ondřej Štindl svou novou prózu Tolik popela, kterou vydalo nakladatelství Argo.
Ondřej Štindl je nyní autorem čtyř románů, za ten minulý nazvaný Až se ti zatočí hlava byl nominován na Magnesii Literu.
Ondřej Štindl je nyní autorem čtyř románů, za ten minulý nazvaný Až se ti zatočí hlava byl nominován na Magnesii Literu. | Foto: Václav Vašků

Námitku, že takovou zápletku lze jen těžko pojmout realisticky, autor odbývá s úsměvem. "Psaní je pokus zjistit, proč právě taková věc člověku ležela v hlavě," říká.

"Když ti jde o život, naskočí ti jiný myšlení," konstatuje hrdina knihy, zpytavý padesátník Kryštof Mráz. V próze tvořené během pandemie nejde o život jen jemu, ale také dalším postarším pánům vystrašeným z toho, co by mohlo přijít.

Podcast s Ondřejem Štindlem si můžete poslechnout zde:

Příběh se odehrává v době lockdownu, dle autora však nepojednává o covidu. "Je v tom, řekl bych, spíš přijetí a prožití možnosti, že svět, jak ho znám, možná končí," zamýšlí se Ondřej Štindl. "Není to reflexe pandemie. Když kniha vznikala, nebylo ani moc možné ji už nějak reflektovat, protože teprve probíhala. Někomu ale může Tolik popela navozovat pocit osamělé intenzity. Já jsem ho při psaní měl. Pandemie v knize hraje úlohu katalyzátoru, který zintenzivňuje riziko, že také může přijít konec. A třeba i nějaký nový začátek. I když v textu je řeč spíš o těch koncích," připouští autor.

Podle jeho mínění koronavirus připomněl, jak často jsou dnes lidé osamocení a jak moc žijí on-line. "Neřekl bych ale, že tématem mé poslední prózy je smrt, spíše různá apokalyptická tušení," doplňuje Štindl. Ta v textu nemají nutně podobu velkého zániku či smrtícího viru.

Hlavního hrdinu Mráze spisovatel charakterizuje jako muže, který je mu lecčím podobný. "Jsme stejně staří, patříme do stejné společenské vrstvy, máme trochu podobné zájmy a v něčem asi dost podobné názory," uznává. "Zatímco ale v mé minulé knize byla hlavní postava horší než já, v té nové jde zase o dost lepšího člověka," dodává.

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je dnes novinář, scenárista a spisovatel Ondřej Štindl. K poslechu na platformách Soundcloud, Spreaker, Spotify, Google Podcasty a Apple Podcasty.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy