Podcast: Ohánět se dnes Orwellem je přes čáru. Spíš bychom ho měli číst, říká Nagy

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
25. 8. 2021 17:00
S anglistou Ladislavem Nagyem o komiksu nakresleném podle dystopie 1984, o výstraze před světem, ve kterém nelze mluvit svobodně. A také o dávné obavě, že Země své obyvatele neuživí.

Jen málokterý román za posledních 100 let ovlivnil společnost tak silně jako pochmurný obraz totalitárního světa nazvaný prostým číslem 1984. Nejnověji se o něm mluví v souvislosti s komiksovou adaptací, již vytvořil francouzský kreslíř Xavier Coste a která teď vychází česky.

Podcast věnovaný románu a komiksu 1984 si můžete poslechnout zde:

Pro vyznavače pravicové politiky je nejznámější dílo britského esejisty, novináře a romanopisce George Orwella jasným varováním před levicovou utopií. A to přesto, že sám autor byl přesvědčeným demokratickým socialistou. Každopádně - jak zní jedno z pravidel - můžete-li číst román 1984 a mluvit o něm, nejspíš nežijete ve světě, který popisuje.

V našich končinách na něj často odkazoval Václav Havel, když používal slova jako doublethink nebo newspeak, jež jsou Orwellovým jazykovým vynálezem. A odkazuje na něj vlastně každý, kdo se občas bojí Velkého bratra, který vás sleduje.

"Orwell je zajímavý především v kombinaci s Aldousem Huxleym, který napsal svůj dystopický Konec civilizace aneb Překrásný nový svět o nějakých 20 let dříve," říká anglista Ladislav Nagy.

"Psaní obou autorů bylo silně ovlivněno zlomem ve vnímání světa. Všimněte si, že až na výjimky, jako byl Thomas Malthus, líčí literatura do konce 19. století budoucí svět převážně pozitivně. Jako utopickou dobu, v níž se lidé zbaví peněz a vybudují společnost štěstí," přibližuje Nagy. "Na začátku 20. století se ale tato představa rychle mění v opak. Velcí básníci a intelektuálové se najednou začínají bát přelidnění a přicházejí s vizemi války mezi elitou a masami," dodává.

Byl George Orwell prorokem přicházejícího světa? Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je tentokrát anglista a překladatel Ladislav Nagy. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy