Podcast: Na hřbitově v Bílé Vodě mi došlo, že řeholnice komunisty převezly

Petr Vizina Petr Vizina
6. 1. 2021 18:00
Se spisovatelkou Kateřinou Tučkovou o třikrát přepisované románové novince, komunistických fake news a dívčích vzorech dneška.

Žítkovských bohyní, prozatím posledního románu Kateřiny Tučkové, se během devíti let prodalo přes 100 tisíc výtisků. Na bestseller o neortodoxní ženské duchovnosti, který vypráví o "bohyních" z pomezí Moravy a Slovenska, spisovatelka, kurátorka a také novopečená matka brzy naváže dalším ženským příběhem. Tentokrát z roku 1950.

Podcast s Kateřinou Tučkovou si můžete poslechnout zde:

Na počátku padesátých let se komunisté rozhodli "zatočit" s ženskými řeholními řády. Po zavření mužských klášterů a uvěznění mnichů v rámci takzvané Akce K přišla na řadu Akce Ř, během níž se totéž stalo sestrám. Mnoho objektů jim komunisté zabavili a předali například armádě. Více než 4000 řeholnic pak byly nuceny podstoupit politické školení, některé musely odejít do civilu.

Ty, které mohly zůstat řádovými sestrami, stalinistický režim sestěhoval do 40 vybraných míst po celém Československu, většinou v opuštěném pohraničí. Patřil k nim i klášter v Bílé Vodě u Javorníka. Během první vlny internace v něm skončilo na 140 sester - a stal se tak jedním z největších internačních táborů v zemi.

Bílá Voda je zároveň název nového románu, v němž jeho autorka Kateřina Tučková vychází ze studia pramenů i svědectví pamětníků. "Našla jsem dobové články informující čtenáře o tom, jak řeholnice dávaly sirotkům do jídla drcené sklo, aby se jich zbavily, nebo jak bičovaly děti mokrými provazy a zavíraly je ve sklepení ve tmě, aby je naučily bát se Boha," popisuje spisovatelka bolševické fake news, které měly alespoň zčásti ospravedlnit násilí, jehož se rudí dopouštěli na sestrách.

"Řeholnice jsem mohla popsat jako poslušné ovečky nebo odbojářky. Zvolila jsem to druhé," přibližuje Kateřina Tučková poněkud váhavě knihu, jejíž vydání bylo už několikrát odloženo.

V mezidobí ovšem držitelka Magnesie Litery i Ceny za svobodu, demokracii a lidská práva nezahálela. Psala divadelní adaptace svých textů a jako kurátorka připravila několik výstav. Pro publikaci Hrdinky (2020) zpracovala také příběhy 60 významných českých žen, dnes už leckdy pozapomenutých.

Anglický překlad její románové prvotiny Vyhnání Gerty Schnirch doporučil deník The New York Times jako jednu z pozoruhodných novinek letošního roku.

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je dnes spisovatelka Kateřina Tučková. K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy