Podcast Na dotek: Šli po nás satanisti. Zaprodal jsem duši Bohu, říká Štorm

Petr Vizina Petr Vizina
16. 12. 2020 18:00
S frontmanem kapely Master’s Hammer, typografem, malířem a grafikem Františkem Štormem o fanatismu metalových fanoušků, tichu kláštera a jihočeských řemeslnících.

"Setkal jsem se s otevřenými projevy fanatismu a nechtěl jsem v něm naše skalní příznivce utvrzovat," vysvětluje zakladatel, kytarista a zpěvák blackmetalových Master’s Hammer, proč po 33 letech existence rozpustil kapelu, která měla oddané fanoušky nejen u nás, ale také v Japonsku, Brazílii nebo Spojených státech.

Podcast s Františkem Štormem si můžete poslechnout zde:

Pod Štormovým vedením vycházeli Master’s Hammer hlavně ze zdejší tradice okultismu a spiritismu. Jedno z raných alb Jilemnický okultista je proto občas popisováno jako první blackmetalová opera na světě.

V libretu, zasazeném do roku 1913, se objevuje město coby regionální centrum zásvětních praktik a magie. František Štorm, takto potomek dvou význačných generací architektů, pak na desce zpívá také o Suchardově domě v Nové Pace, který na fasádě nese nápis z konce 19. století, jejž kapela zhudebnila.

Spíše než o "uctívání ďábla a démonů", které se blackmetalovým kapelám obvykle připisuje, šlo u Master’s Hammer o rozvíjení estetiky i myšlení outsiderů a podivínů, kteří ve společnosti i v umění zůstávají na okraji zájmu.

V textech se objevuje například český malíř Jaroslav Panuška, jenž vymaloval hřbitov s řádkami šibeniček namísto křížů. "Jak by vypadaly katolické hřbitovy, kdyby Římané místo křižování věšeli?" ptá se skladba pojmenovaná podle akademického malíře, tvořícího na přelomu 19. a 20. století.

Téma posledního spočinutí rozvíjí i píseň s veršem "Okultisto, nihilisto / vracejte nám konve na místo!". Je s podivem, že tento pitoreskní a humorný přístup k temným silám Štormovi u zarytých fanoušků black metalu tak dlouho procházel.

Naposledy se František Štorm jako autor představil během letošního podzimního Velkého knižního čtvrtka nezvyklým stavebním deníkem Stavitelé, doprovázeným jeho kresbami. Čtenář v něm nalezne záznamy o frustracích i radostech spojených se stavebními pracemi na rodinném sídle uprostřed jihočeské krajiny.

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je dnes typograf, malíř, grafik a frontman dnes již bývalé blackmetalové kapely Master’s Hammer František Štorm. K poslechnu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy