Podcast Na dotek: Pompadurka, refýž, klandr. Slova, nad kterými děti žasnou

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
27. 4. 2022 18:00
V knize Kabát a kabelka, již napsala dvaašedesátiletá hudebnice a režisérka Marka Míková, se malí čtenáři setkají s nezvyklými pojmy i neobvyklým milostným příběhem. Text provázený ilustracemi Galiny Miklínové letos ocenila porota Magnesie Litery jako knihu roku pro děti a mládež.

"Ať vám máma koupí sešit. Zapisujte si sny, malujte hry, včetně počítačových. Jednou ten sešit bude váš poklad. Až budete velcí, zjistíte, co jste byli zač," vzkazuje dětem Marka Míková.

Popisuje vlastní zkušenost. "Měla jsem vlastní tajnou řeč, která se mi v knížkách pro děti často vrací. Jiná slova, s nimiž jsem si hrála, aby mi nikdo nerozuměl; slova psaná pozpátku. Když se k zápiskům z dětství vracím, nacházím refrény, které se opakují až do dospělosti. V jistém smyslu je dobře, že to o sobě vím," konstatuje.

Podcast s Markou Míkovou si můžete poslechnout zde:

V roce 1977, na prahu dospělosti, se stala filmovou Růženkou ve snímku Václava Vorlíčka nazvaném Jak se budí princezny. Později vystudovala loutkoherectví na pražské DAMU a následně působila v proslulém divadle Minor jako scenáristka, dramaturgyně a režisérka. Zkraje 80. let založila dívčí trio Plyn, jež se později rozvinulo v kapelu Dybbuk, jednu z nejoriginálnějších na československé rockové scéně. V navazující skupině Zuby nehty působí Míková dodnes.

V současnosti ale také píše knihy a divadelní hry pro děti, které pak jako principálka spolku Loutky v nemocnici uvádí ve zdravotnických zařízeních. Kabát a kabelka, vydané Argem, jsou jejím už šestnáctým dílem pro nezletilé, počítáme-li také básnické sbírky, povídky a léčivé pohádky "na předpis".

"Kabelku nosila už moje první literární hrdinka Bžunda. Měla v ní věci, které potřebuje k životu, aby mohla kdekoliv zakotvit, třeba kytku nebo knihy," vzpomíná Míková na hrdinku své dětské prvotiny z roku 2001. Zatímco tehdy si malí čtenáři museli u dospělých ověřit, co znamenají slova jako refýž nebo kandelábr, v novince je čeká pátrání po tom, jak vypadá pompadurka.

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je dnes Marka Míková. Ukázku z její nové knihy Kabát a kabelka čte Eva Srpová, rozhovor uzavírá Míkové píseň Paní V z alba skupiny Zuby nehty nazvaného Loď odplouvá, vydaného roku 1999. K poslechu na: SoundcloudSpreakerGoogle PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy