Podcast Na dotek: Když naši vyprávěli, se sestrou jsme utíkaly. Dnes mě to mrzí

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
28. 7. 2021 18:00
Se spisovatelkou Annou Strnadovou o 40 letech čekání na debut, rodinné historii volyňských Čechů nebo zmaru v jáchymovském lágru.

Před sedmi lety za sebou zavřela dveře ředitelny základní školy v Petrově nad Desnou, městečku nedaleko Šumperka, odkud pochází a kde přes tři desetiletí učila. Začala psát o příbězích i událostech, které ji zajímají.

O muži z jejího kraje, který za války omylem skončil ve wehrmachtu jako kuchař na válečné lodi minolovce, potom utekl k partyzánům a nakonec se dostal do československé armády ve Velké Británii. Nebo o své oblíbenkyni Boženě Němcové, které oproti skutečnosti přidala léta spokojeného života, aby se klasička české literatury konečně mohla v klidu těšit ze svých úspěchů.

Podcast s Annou Strnadovou si můžete poslechnout zde:

V nové knize nazvané … stačilo jen říct Jáchymov nyní Anna Strnadová vypráví příběh Miroslava Hampla, vězně z uranových dolů v 50. letech minulého století. V Jáchymově byl jako bývalý student z Baťových závodů na roční povinné praxi v dělnickém povolání. Za to, že pomohl politickému vězni na svobodu, se sám stal vězněm.

Za zaznamenání přitom v první řadě stojí vlastní příběh Strnadové. Rodiče patřili k volyňským Čechům, kteří se vrátili do vlasti. "Volyňští Češi byli zvyklí sejít se vždy v neděli na besedu vzpomínat. Hrozně mi to vadilo, vždy jsem utíkala, přišlo mi, že jsem jejich vzpomínky slyšela snad stokrát," vzpomíná spisovatelka.

"Byla to moje největší chyba. Nikdy jsem si jejich vzpomínky nezapsala. Tatínek prošel za války bojem u Dukly, chtěl vyprávět, ale neposlouchala jsem. Teď hledám po fragmentech u známých pamětníků, kteří ještě žijí, ale už jich mnoho není," dodává.

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je dnes spisovatelka Anna Strnadová. Ukázku z její románové novinky čte Eva Srpová. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy